„Un colţ” de Germanie în nord-estul Franţei
A L S A C I A şi L O R E N A
STRASBOURG – RIQUEWIHR – COLMAR – FREIBURG – EQUISHEIM – MULHOUSE GERARDMER – NANCY – METZ – LUXEMBOURG – HEIDELBERG
“Un colţ” de Germanie din nord-estul Franţei vă aşteaptă să-l descoperiţi! Ţinuturile Alsaciei şi Lorenei care împărtăşesc un peisaj comun, cu păduri dese, cu văi străbătute de ape cristaline, cu podgorii care se întind cât vezi cu ochii, cu vestigii din evul mediu, au o istorie şi o identitate culturală unice în Franţa. Veţi vedea unele dintre cele mai frumoase oraşe ale Franţei, precum Strasbourg, Colmar, Nancy sau Metz, veţi parcurge o parte din celebrul traseu cunoscut ca Drumul Vinului, veţi trece prin aşezări pitoreşti în care căsuţele văruite în alb sunt înveselite de o mulţime de flori la ferestre, veţi percepe atmosfera veche a frumoaselor sate tradiţionale împrăştiate pe coline, veţi admira catedralele masive construite în stil gotic, vă veţi putea bucura de bucate specifice acestor locuri, evident un amestec între bucătăria germană şi cea franceză, acompaniate cu un vin pe măsură şi veţi avea ocazia să cunoaşteţi o parte din obiceiurile şi datinile locuitorilor, despre care Napoleon spunea că “vorbesc germană, dar se luptă cu săbiile în franceză”.
Perioada: 04.08 – 10.08.2018
Ziua 1 / 04.08.2018: Bucureşti – Frankfurt – Strasbourg
Întâlnire cu conducătorul de grup la Aeroportul Henri Coandă, la ora 04:00 (în faţa ghişeului de îmbarcare al companiei Lufthansa). Plecare spre Frankfurt cu zborul companiei Lufthansa LH 1423 (06:05 / 07:35). Odată sosiţi în Frankfurt vom pleca spre Strasbourg, capitala regiunii Alsacia, unde vom începe turul oraşului însoţiţi de ghidul local. Strasbourg este cel care face legătura între populaţia germană şi cea franceză, împletind atât obiceiuri, cât şi arhitectură, bucurându-se de privilegiul de a fi gazdă a sediului Parlamentului European. De-a lungul timpului, pe aici s-au perindat diferite civilizaţii, în prezent simţindu-se îmbinarea șarmului franţuzesc cu rigoarea germană. Însoţiţi de ghidul local vom face un tur panoramic de oraş, prilej cu care vom vedea Piaţa Principală Kleber, care poartă numele generalului Jean-Baptiste Kleber, căruia i s-a ridicat o statuie amplasată în centrul pieţei, Piaţa Gutenberg care poartă numele faimosului Gutenberg, cel care a descoperit principiul tipografiei cu litere mobile, a cărui statuie dăinuie în piaţă încă din anul 1840, cartierul Mica Franţă, o altă bijuterie a oraşului, înscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, de un pitoresc aparte dat de străduţele sale întortocheate, cu frumoase case ale căror pervazuri sunt împodobite cu flori, cartier format pe canalele râului l’Ille şi nu în ultimul rând, celebra Catedrală Notre Dame din Oraşul Vechi, ”o delicată şi uriaşă minune” după cum afirma Victor Hugo, a cărei construcţie a început în anul 1176 şi a durat până în anul 1439, când a fost finalizat turnul său de 142 m înălţime, unic prin inegalabila dantelărie în piatră. Se spune că de pe platforma catedralei, Goethe, admira adesea apusul soarelui şi panorama impresionantă a oraşului, a Munţilor Vosgi şi a Pădurii Negre. Vom admira în continuare Casa Kammerzel din Piaţa Catedralei, o frumoasă casă din lemn a cărei faţadă are 75 de ferestre împodobite cu diferite sculpturi, după care vom străbate străduţele pietonale din jurul catedralei care alcătuiesc aşa-numitul careu de aur. Cazare în Strasbourg.
Ziua 2 / 05.08.2018: Strasbourg – Riquewihr – Colmar
Mic dejun. Dimineaţa vom pleca spre Colmar, “Veneţia Franţei”, străbătând celebrul Drum al Vinului, zona celebrelor vinuri produse din cele 5 soiuri nobile, printre cele mai cunoscute fiind Rieslingul extrasec, vinul dulce Vendages Tardives, Pinot Noir şi Cremant d’Alsace, un spumos făcut dintr-un amestec de vinuri. Pe traseu ne vom opri în localitatea Riquewihr, “bătrâna doamnă a vinului” din Alsacia, unde vom participa la o degustare de vinuri, prilej cu care vom afla povestea vinurilor locale. Înconjurat de dealuri cu viţă de vie şi cu ziduri fortificate, orașul pitoresc şi romantic in acelaşi timp, impresionează prin arhitectura deosebită, cu case vechi construite în sec. XVI și XVII. Cu unul sau două etaje, casele au câte o parte ieşită în afară pentru mai multă lumină şi o mai bună vedere asupra străzii, au obloane colorate şi restaurante sau magazine de suveniruri la parter, iar în subsol au pivniţe pentru depozitarea vinurilor. Timp liber pentru vizite individuale, recomandarea noastră fiind şi o vizită în magazinul “Feerie de Noel”, unde asemenea magazinului din Rothenburg (Germania), vă veţi simţi din nou copii în casa lui Moș Crăciun. Itinerarul zilei ne va purta prin frumoase aşezări rurale cu vechi case de lemn, văruite în alb şi cu flori vesele la ferestre, prilej de a admira de-a lungul drumului şi castele vechi, cel mai important fiind Chateau d’Haut-Koeningsbourg, construit în sec. al XV-lea, în vârful unei înălţimi montane din Munţii Vosgi (vizitarea opţională). După-amiaza vom ajunge în Colmar, capitala regiunii viticole Alsacia, celebră datorită căsuţelor din lemn acoperite cu ţiglă colorată, tipice zonei şi a încrengăturii de mici canale care intersectează străduţele pitoreşti din cartierul Petite Venise (Mica Veneţie) şi de faptul că fiecare colţ de stradă, casă, piaţetă sau pasaj sunt inundate de flori. Atmosfera sa autentic medievală, cu clădiri bine conservate, cu centrul vechi plin de flori şi de turişti, cu construcţii în stil dominican, gotic şi renanscentist, cu bisericile St. Martin şi cea Dominicană, încadrează oraşul în categoria “Ville d’Art et d’ Histoire”. Cazare în Colmar.
Ziua 3 / 06.08.2018: Colmar – Freiburg – Colmar
Mic dejun. Timp liber pentru plimbări individuale sau excursie opţională de o jumătate de zi în Freiburg, un frumos orăşel medieval din Germania, situat la doar 78 km distanţă de Colmar, un vechi centru universitar situat între Pădurea Neagră şi podgoriile Rinului, unde se află, de asemenea, şi una dintre cele mai pitoreşti pieţe în aer liber din Germania. Oraşul se află pe Drumul Vinului Baden şi Drumul verde - “Route Verte", un drum turistic care face legătura între Munţii Vosges, din Alsacia, cu Pădurea Neagră. Freiburg este recunoscut pentru micile industrii precum cea a sticlei şi a ceasurilor şi nu în ultimul rând pentru câteva preparate culinare fără pereche, faimoase fiind celebrele prăjituri cu cireşe. Freiburgul este considerat şi “cel mai cald” oraş din Germania, renumit pentru "Bächle", micile şuvoaie de apă ce izvorăsc prin tot oraşul şi care curg de-a lungul străzilor şi aleilor. Orăşelul este de asemenea renumit pentru catedrala sa, un exemplu minunat de artă gotică târzie. După-amiaza, întoarcere în Colmar unde vom avea timp liber la dispoziţie pentru plimbări şi vizite individuale. Se poate vizita Muzeul Unterlinden, Basilica St. Martin sau Muzeul Bartoldi, dedicat celebrului sculptor care a realizat Statuia Libertăţii din New York. Mai mult decât atât, pentru că traficul este interzis în partea veche a oraşului, vă veți putea plimba în voie pe lângă superbele clădiri ale vechiului Colmar. Cazare în Colmar.
Ziua 4 / 07.08.2018: Colmar – Equisheim – Mulhouse – Gerardmer
Mic dejun. Plecare spre Equisheim, poate una dintre cele mai frumoase localităţi ale Franţei în jurul căreia se pare ca s-au cultivat primele podgorii din Alsacia şi unde un anume conte Eberhart a construit un castel fortificat în sec. al VIII-lea. Treptat, în locul fortificaţiilor circulare au apărut străzi cu locuinţe, iar în jurul pieţei centrale se mai pot zări şi astăzi porţiuni din zidurile vechiului castel. După o scurtă oprire ne vom îndrepta spre Mulhouse, oraş care şi-a conservat aerul medieval, dar care este faimos şi datorită muzeelor dedicate automobilului “Cite de l’Automobile” şi căii ferate “Cite du Train”, Muzeului Alsacian, Muzeului de Arte Frumoase şi Muzeului de Arheologie. O dată ajunşi vom face un scurt tur pietonal, în timpul căruia vom admira structura gotică a Catedralei Notre-Dame, Palais de Rohan, construit după ce oraşul a devenit francez, Teatrul Municipal, Place de la Reunion, considerată inima oraşului, cu faţadele caselor viu colorate, Templul Saint Etienne, Turnul Diavolului, Turnul Nessel, Capela Saint-Jean şi Place Lambert. Vom pleca apoi spre Gerardmer, numită şi “Perla Munților Vosgi”, situată în inima Europei, la câteva sute de km de Belgia şi de Luxembourg, în apropiere de Germania şi de Elveţia. Nu numai oraşele, ci şi relieful, apele şi pădurile Lorenei merită văzute, aşa că vom lua drumul Vosgilor, nişte munţi rotunjiţi cu o formă tocită de timp, numiţi baloane, completată de păduri dese de foioase şi conifere, “adăpostiţi” astazi într-un Parc Natural Regional. Satele şi orăşelele liniştite, şoseaua excelentă care şerpuieşte calmă prin aerul înmiresmat al pădurilor şi ambarcaţiunile de pe lacuri, creează o atmosferă plăcută de tihnă şi relaxare. Văile acoperite cu iarbă deasă, Râul Vologne, limpede şi strălucitor, şirul de cascade Le Saut des Cuves din apropierea staţiunii Gerardmer, situată în apropierea unui lac pitoresc pe lângă care cresc narcise galbene, ne vor încânta fără îndoială. Cazare în Gerardmer.
Ziua 5 / 08.08.2018: Gerardmer – Nancy
Mic dejun. Dimineaţa ne vom deplasa spre Nancy, unul dintre cele mai rafinate şi atractive centre urbane, faimos pentru arhitectura Art Nouveau, un oraş
Note:
Total Oferte de Turism (157)
Ultimele Oferte Turistice Postate:
Construit pe ruinele unui fort maur numit Magerit, Madridul a devenit capitală în 1561