Țara Domurilor Albastre
ASIA CENTRALĂ – UZBEKISTAN
Tashkent – Urgench – Khiva – Bukhara – Samarkand
La hotarul dintre Orient şi Occident, între întinderea falnicilor munţi Ural, imensitatea teritoriului Rusiei şi a Mării Caspice, se află câteva dintre ţările cele mai vechi ale continentului asiatic, ţări a căror istorie este strâns legată de legendarul Drum al Mătăsii, peste care s-au succedat unele dintre cele mai puternice imperii ale umanităţii. Vă invităm aşadar să păşim împreună pe teritoriul uneia dintre ele, să îi cunoaştem istoria bogată, ascunsă în negura timpului şi să ne minunăm de poveştile despre caravane şi negustori încărcaţi cu mărfuri scumpe, mirodenii şi mătăsuri. Uzbekistan sau “ţara domurilor albastre”, este un adevărat paradis al celor pasionaţi de istorie şi arheologie, o destinaţie care vă va fermeca cu siguranţă prin amabilitatea localnicilor, diversitatea şi multitudinea obiectivelor turistice pe care le veţi vizita. Porniţi într-o “Călătorie de aur către Samarkand” amintindu-vă de versurile poetului englez James Elroy Flecker în care evocă aceste ţinuturi.
Perioada: 13.04 – 22.04.2018
Ziua 1 / 13.04.2018: Bucureşti – Istanbul – Tashkent
Întâlnire cu conducătorul de grup la Aeroportul Henri Coandă, la ora 08:00 (în faţa ghişeului de îmbarcare al companiei Turkish Airlines). Plecare spre Istanbul cu zborul companiei Turkish Airlines, TK 1044 (10:00 / 11:25) de unde se pleaca spre Tashkent, capitala Uzbekistan-ului, cu zborul TK 368 (23:55 / 06:15).
Ziua 2 / 14.04.2018: Tashkent
Sosire la ora 06:15 la Tashkent, capitala Uzbekistan-ului. Transfer la Hotel City Palace 4* (sau similar) pentru cazare, mic dejun şi o scurtă pauză de odihnă. Până nu demult, supremaţia de capitală a fost deţinută de Samarkand, dar începând cu anul 1930 capitala a fost mutată la Tashkent. Vom porni în turul panoramic al oraşului Tashkent, care va include Piaţa Independenţei, Piaţa Amir Temur, Piaţa Teatrului Alisher Navoi după care vom vizita metroul din Tashkent şi Muzeul de Arte Aplicate, construit la sfârşitul sec. al XIX-lea de către meşteşugarii locali. Cină la un restaurant local şi cazare.
Ziua 3 / 15.04.2018: Tashkent – Urgench – Khiva
Mic dejun. Turul oraşului Tashkent va continua cu Piaţa Imamului Khast, epicentrul oraşului, Medresa Barak Khan (fondată în sec. al XVI-lea de către un descendent al lui Timur Lenk care a domnit în Tashkent pentru dinastia Shayabanida), Moscheea şeicului Tillya (construită în aceeaşi perioadă cu Medresa Barak Khan), precum şi Mausoleul Kafal Shashi (un mare poet, doctor şi filosof musulman care a trăit în Tashkent în perioada anilor 904 – 979). În continuarea zilei vom vizita Medresa Kukeldash şi bazarul de mirodenii Chorsu, cel mai mare din Tashkent. Transfer la aeroport pentru zborul companiei Uzbekistan Airways, HY 1057 (18:40 / 20:20) spre Urgench, de unde ne vom îndrepta spre Khiva, unul dintre oraşele şi punctele de oprire de pe Drumul Mătăsii. Deşi despre acest oraş legenda spune că ar fi fost construit de însuşi Shem, fiul biblicului Noe, dovezile arheologice îi situează apariţia în sec. al VIII-lea, când este amintit ca cetate importantă şi punct comercial pentru caravanele de negustori care parcurgeau Drumul Mătăsii din Asia către estul şi vestul Europei. Cină şi cazare la Hotel Bek Khiva 3* (sau similar).
Ziua 4 / 16.04.2018: Khiva
Mic dejun. Astăzi vom face un tur al oraşului Khiva care va include partea veche a oraşului, Ichan – Kala, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, zonă înconjurată cu ziduri puternice care datează din Evul Mediu, cu porţi orientate către toate cele 4 puncte cardinale, conferind astfel întregului ansamblu înfăţişarea unei fortăreţe. În orăşelul care parcă a rămas încremenit în istorie, în care în orice moment ne-am aştepta să intre o caravană încărcată cu mirodenii, vom fi uimiţi de frumuseţea medreselor şi a minaretelor care domolesc cu albastrul lor strălucitor asprimea şi arşiţa naturii înconjurătoare. Vom vizita Palatul Tash – Khauli unde vom vedea din curtea interioară Kurynysh Khana, folosită în timpuri străvechi la recepţiile oficiale, o splendidă cameră cu portice monumentale, împodobite cu ornamente asemănătoare stilului majolica din Portugalia. Vom descoperi apoi o altă mărturie a stilului arab arhaic, Moscheea Juma, care datează din sec. al X-lea şi minaretul situat în apropierea acesteia care datează încă din sec. al IX-lea. Vom vizita în continuare Mausoleul Seyid Allauddin şi Moscheea Bagbanli care datează din sec. al XIV-lea. În timpul turului vom mai vedea pe lângă pleiada de medrese construite în sec. XVII – XVIII şi Mausoleul Pakhlavan-Makhmud, Minaretul Kalta Minor, Medresa Mukhammed Amin Khan, Medresa şi Minaretul Islam Khodja. În încheierea turului, ne vom opri în punctul panoramic de pe platforma Ak – Sheikh Bobo pentru a surprinde cele mai frumoase fotografii. Cină la un restaurant local şi cazare.
Ziua 5 / 17.04.2018: Khiva – Bukhara
Mic dejun. Plecare spre Bukhara de-a lungul deşertului Kyzylkum sau “deşertul roşu”, cum este numit în turcică. Oraşul Bukhara este capitala provinciei cu acelaşi nume, fiind cel de-al 5-lea oraş ca mărime al ţării. A fost locuit încă din timpuri străvechi (aproximativ din sec. al V-lea), iar de-a lungul timpului s-a remarcat ca un important centru cultural şi artistic, ca de altfel şi ca un important nod comercial pe Drumul Mătăsii. Oraşul a fost o lungă perioadă de timp (între sec. IX – X) capitala Imperiului Samanid şi multă vreme oraşul a fost numit “Stâlpul Islamului” deoarece pe lângă viaţa activă spirituală care a înflorit aici, a fost îndrăgit şi folosit ca reşedinţă de mari personalităţi ale lumii intelectuale persane în perioada Evului Mediu. Sosire în cursul serii la Bukhara pentru cină şi cazare la Hotel Omar Khayyam 4* (sau similar).
Ziua 6 / 18.04.2018: Bukhara
Mic dejun. Zi dedicată oraşului Bukhara, prilej cu care vom vizita cele mai importante medrese şi moschei ale oraşului: Mausoleul dinastiei Samanide (sec. IX – X), o capodoperă a arhitecturii funerare islamice, considerată a fi primul mausoleu islamic din Asia Centrală, Mausoleul Chashma – Ayub, bazarul local, Moscheea Bolo Khauz cu minaretul şi bazinele sale, Medresa Chor Minor, utilizată în trecut ca bibliotecă pentru studenţi, Complexul Liabi – Khauz compus din Medresele Nodir-Divan-beghi, Kukeldash şi Khonako, Moscheea Magoki – Attari, Medresa lui Ulugh Beg, celebrul matematician, astronom şi sultan persan care a domnit aici în perioada timuridă şi ale cărui contribuţii sunt recunoscute şi apreciate astăzi în matematică şi astronomie şi frumoasă Medresa a hanului Abdulaziz. În încheierea zilei vom asista la o reprezentaţie artistică tradiţională în curtea interioară a Medresei Nodir Divan Begi (dacă nu va ploua). Înainte de a ne întoarce la hotel, vom lua cina în mijlocul unei familii din Bukhara, pentru a cunoaşte mai bine tradiţiile şi obiceiurile locale. Aici, ca şi în restul circuitului, vom avea ocazia de a simţi cel mai bine căldura şi amabilitatea acestor oameni. Cazare la Hotel Omar Khayyam 4* (sau similar).
Ziua 7 / 19.04.2018: Bukhara – Samarkand
Mic dejun. Dimineaţa vom continua explorarea oraşului Bukhara, prilej cu care vom vizita Fortăreaţa Ark, reşedinţa emirilor de Bukhara, Poi – Kalyan, a cărui particularitate o reprezintă minaretul care datează din sec. al XII-lea, care a devenit simbolul oraşului, complex unde vom putea admira Medresa Miri-Arab, Minaretul Kalyan şi Moscheea Djuma. Vom vizita apoi casa unui comerciant înstărit, Fayzoulla Khodjaev, unde vom putea observa costume naţionale tradiţionale, după care vom vizita Sitora–i–Mokhi Khosa, unde vom admira reşedinţa ultimului emir de Bukhara. În continuarea zilei vom pleca spre Samarkand. Cină şi cazare în aripa noua la Hotel Orient Star 4* (sau similar).
Ziua 8 / 20.04.2018: Samarkand
Mic dejun. Despre Samarkand, atunci când l-a cucerit, însuşi Alexandru cel Mare a afirmat la un moment dat: “... tot ce am auzit despre Marakanda este adevărat, mai puţin faptul că este mai frumos decât mi-am imaginat vreodată”. Samarkandul este un oraş al puterii şi declinului în acelaşi timp, datorită istoriei tumultoase pe care a trăit-o. De la oraş strategic şi nod comercial al caravanelor de pe Drumul Mătăsii în periplul lor către China, India şi Persia, până la rolul de capitală pe care l-a jucat de-a lungul timpului sub dominaţia diferitelor imperii şi naţiuni, Samarkandul a rămas neschimbat şi a ascuns în multitudinea obiectivelor sale turistice toată moştenirea cultural-artistică pe care i-au lăsat-o cei care l-au locuit. Vreme de secole a fost o capitală a Islamului moderat şi luminat, un centru al dervişilor şi sufiţilor, savanţilor, astronomilor şi medicilor din această parte a lumii. Turul de oraş va include Piaţa Registan, în traducere “locul nisipos”, care a devenit centrul oficial al oraşului încă din vremea lui Timur Lenk. Piaţa este străjuită de cele 3 medrese importante ale oraşului aflate sub patronajul UNESCO: Medresa lui Ulugh Beg, Medresa Sher – Dor şi Medresa Tilla Kori. Turul va continua cu Moscheea Bibi Khanum, numită aşa în cinstea celei mai iubite soţii a lui Timur Lenk, Necropola Shakhi – Zinda ansamblu de mausolee datând din perioada sec. XI – XII, care conform legendei a fost construit deasupra mormântului lui Kussam, fiul lui Abbas şi nepotul Profetului Mahomed. Cină la un restaurant local. Cazare.
Ziua 9 / 21.04.2018: Samarkand – Tashkent
Mic dejun. Dimineaţa vom
Note:
Nu este nici o poza asociata acestei oferte turistice de vacanta. |
Total Oferte de Turism (157)
Ultimele Oferte Turistice Postate:
Construit pe ruinele unui fort maur numit Magerit, Madridul a devenit capitală în 1561