Incursiune in Gradina Edenului
T U R C I A D E S U D E S T
ISTANBUL MARDIN ADIYAMAN (MUNTELE NEMRUT) – GOBEKLI TEPE – SANLIURFA GAZIANTEP – ANTAKYA – ADANA – CAPPADOCIA – KAYSERI
Va invitam sa explorati un tinut situat la intersectia civilizatiilor si religiilor, Turcia de Sud-Est, care se deschide calatorilor dornici de a descoperi locuri unice si sa faceti un periplu la izvoarele istoriei, o incursiune in Gradina Edenului dintre Tigru si Eufrat, cu frumoasele campii ale „Semilunii Fertile” si muntii Orientului Indepartat. Veti avea prilejul de a admira hornurile de piatra si bisericile uitate de vreme din Cappadocia, veti ajunge pe muntele Nemrut, vestit prin colosalele sale monumente, veti strabate asezari pitoresti precum Mardin si Sanliurfa, mai vechi ca Biblia, veti descoperi ritmul contemporaneitatii in Adana si Gaziantep si nu in ultimul rand veti explora Gobekli Tepe considerat a fi cel mai vechi lacas de cult al omenirii.
Perioada: 06.06 – 15.06.2016
ZIUA 1 / 06.06.2016: BUCURESTI – ISTANBUL – MARDIN
Intalnire cu conducatorul de grup la Aeroportul Henri Coanda, la ora 08:00 (in fata ghiseului de imbarcare al companiei Turkish Airlines). Plecare spre Istanbul cu zborul companiei Turkish Airlines cu zborul TK 1044 (10:05 / 11:30) si mai departe spre Mardin, cu TK 2676 (16:10 / 18:10). Sosire in Mardin, una dintre cele mai vechi asezari din Mesopotamia, care se aseamana prin aerul sau cu vechiul Ierusalim, inedit prin bogatia sa arhitectonica bine conservata, cu case de piatra, elegante medrese, impunatoare moschei si biserici ortodoxe, care denota diversitatea culturala si toleranta religioasa. Cina. Cazare la Hotel Reyhani Kasri (sau similar).
ZIUA 2 / 07.06.2016: MARDIN – MUNTELE NEMRUT
Mic dejun. Dimineata vom explora pitorescul oras Mardin si vom incepe cu „Perla Mardinului”, Manastirea Ortodoxa Siriana Deyr’ul Zaferan (al carui nume vine de la culoarea zidurilor galbene ca sofranul), una dintre cele mai vechi din lume, precum si fostul sediu al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Siriene pentru 800 de ani. Aceasta manastire a fost construita pe locul unui templu vechi de peste 4000 de ani. Plecare spre Muntelele Nemrut. Cina. Cazare la Hotel Euphrat (sau similar).
ZIUA 3 / 08.06.2016: NEMRUT – GOBEKLI TEPE – SANLIURFA
Mic dejun. Vom urca cu mini-busuri pe muntele Nemrut, unul dintre cele mai putin cunoscute si totodata unul dintre cele mai spectaculoase locuri din Turcia, cel mai inalt munte din nordul Mesopotamiei, situat la o altitudine de 2.134 m. Numele Nemrut provine din stravechiul Nimrod si semnifica puterea primara, capabila sa realizeze muncile cele mai dificile si careia nu i se putea opune nimeni si nimic. Vom avea prilejul de a admira giganticele statui ale zeilor si zeitelor romano-persane si Tumulusul funerar al regelui Antioch, o dovada de iscusime inginereasca a secolului I i.Hr. mai mare decat piramidele, o lucrare invaluita in mister, deoarece nimeni nu a reusit sa raspunda pana astazi cum a putut regele Antioh din Commagene, care era obsedat de propria persoana, sa construiasca acest monumental mormant pentru propria glorie si onoare in incercarea sa de a se „zeifica” si cum, cu 2.000 de ani in urma, a ridicat statuile sus pe munte. Vom cobori apoi Muntele Nemrut si ne vom opri la Podul Roman Cendre, construit peste unul dintre cei mai mari afluenti ai Eufratului, cunoscut candva ca raul Nymphaium si apoi la Tumulusul Karakus, inconjurat de stalpi sculptati cu motive animaliere, despre care se spune ca a fost locul de ingropare al femeilor commagene de spita regala. In continuarea zilei vom vizita Gobekli Tepe, unul dintre cele mai fascinante situri arheologice din lume, un sanctuar neolitic construit se pare de catre vanatori-culegatori, considerat a fi si cel mai vechi lacas de cult cunoscut, construit acum 11.600 de ani, adica cu aprox. 7.000 de ani inaintea Marei Piramide de la Giza sau inaintea monumentului de la Stonehenge. Gobekli Tepe, cea mai veche structura religioasa realizata vreodata de om, a revolutionat statutul Neoliticului Euroasiatic. Se presupune ca pilonii templului indica locul unde dansatorii antici evoluau in cadrul ritualurilor legate de puterea spirituala a mortii ancestrale. Desenul, care se afla in prim-plan pe piloni, reprezinta conform unor teorii ale arheologilor, o mana cu trei degete, indreptata in jos. Traseul continua spre Urfa, actualul oras Sanliurfa sau stravechiul Ur, un oras bine conservat, cu cladiri traditionale si un amalgam de culori care incanta vizitatorul. Cina. Cazare la Hotel Hilton Garden Inn (sau similar).
ZIUA 4 / 09.06.2016: SANLIURFA – GAZIANTEP
Mic dejun. Prima parte a zilei este dedicata vizitarii vechiului oras Urfa, care dateaza aproximativ din sec. al XII-lea i.Hr., fondarea orasului actual fiind atribuita lui Seleucus I Nicador, un general al lui Alexandru cel Mare, care dupa moartea acestuia a fondat imperiul Seleucid. Anticul Ur, considerat orasul profetilor, locul de nastere al lui Avraam, parintele iudaismului, este astazi un oras cu o puternica traditie islamica prezenta la tot pasul. Veti remarca doua coloane de piatra situate in varful citadelei, cunoscute sub denumirea de “Tronul lui Nimrod”, deoarece, conform traditiei musulmane, palatul regelui Nimrod, fondatorul biblic al Babilonului, se afla in interiorul citadelei. Vom vizita Hazreti Ibrahim, Pestera lui Avraam - Dogum Magarasi, Golibasi, un complex cu gradini frumoase si bazine ale „crapilor sfinti” din curtea moscheii Halil’ul Rahman si ne vom plimba pe strazile vechiului oras si prin bazar. Vom traversa Eufratul si vom trece prin Birecik, vechea Apamaea, punct important de pornire al incursiunilor romane catre Est, astazi fiind unul dintre cele doua locuri din lume unde isi face cuib ibisul plesuv, specie protejata deoarece e pe cale de disparitie (aprox. 30 de exemplare in lume). Plecare spre Gaziantep, unul dintre cele mai vechi orase de origine hitita din estul Anatoliei, celebru pentru baclavaua cu fistic produsa aici. Dupa sosirea la Gaziantep vom vizita impresionantul Muzeu de Arheologie, care pastreaza superbe panouri de mozaic recuperate din anticul oras Zeugma, ultima fortareata romana de la frontiera de est a Imperiului Roman, in prezent acoperita de apele barajului de la Birecik pe Eufrat. Muzeul expune reliefuri hitite si mozaicuri pastrate impecabil, dintre care se remarca “Tigancusa din Zeugma”, mozaic din sec. al II-lea, in care se presupune ca este intruchipat Alexandru Macedon. Cina. Cazare la Hotel Elite Class Residence 4* (sau similar).
ZIUA 5 / 10.06.2016: GAZIANTEP – ANTAKYA
Mic dejun. Gaziantep, oras vechi dominat de Kale, citadela construita de romani si refacuta de turcii selgiucizi in sec. al XIII-lea este unul dintre cele cateva orase din Orientul Mijloci care pretind a fi cele mai vechi orase locuite cu continuitate din lume. Ziua debuteaza cu explorarea orasului de unde provine celebra “Baklava”. Vom avea timp sa exploram bazarele cu produse de pielarie, cupru si baclava. Drumul nostru continua apoi spre Orientul Mijlociu, spre Antakya sau biblica Antiohia, una dintre capitalele crestine ale lumii, supranumita „Orasul de aur”, „Perla Orientului”, „Antiohia cea frumoasa”, „Voluptoasa Antiohie”, „Antiohia placerilor” sau „Senzuala Antiohie”, pe care toti imparatii Romei care au vizitat-o au coplesit-o cu daruri. In anul 42 d.Hr., ucenicii lui Hristos care se numeau nazarineni sau galileeni, au luat aici numele de crestini pentru prima oara si de atunci, Antiohia a fost considerata leaganul crestinitatii. Tot aici au predicat sfintii Barnaba, Pavel si Petru. Cina. Cazare la Hotel Antakya Buyuk (sau similar).
ZIUA 6 / 11.06.2016: ANTAKYA – ADANA
Mic dejun. Dimineata vom vizita Muzeul de Arheologie Hatay, care cuprinde in colectia sa mozaicuri romane (muzeul este in curs de relocare, astfel incat o parte din exponate sunt deja mutate), apoi vom vizita biserica-pestera (exterior) in care a trait Sf. Petru intre anii 47 – 54 d.Hr., Sen Piyer Kilisesi, considerata a fi cea mai veche biserica din lume. In continuare vom merge in Samandag (vechea Seleucia Pieria), vechiul port al Antiohiei, dupa care ne vom deplasa spre Adana, trecand pe langa Iskenderun, Alexandretta in limba greaca, oras cu iz levantin, construit in semn de triumf de catre Alexandru cel Mare dupa infrangerea imparatului persan Darius in anul 333 i.Hr., schimband astfel cursul istoriei. Sosire la Adana, al patrulea oras ca marime al Turciei, locul de nastere al faimosului kebab picant, oras in care vom vedea Noua Moschee Merkez Camii, o superba constructie uriasa cu sase minarete, a carei marmura alba se reflecta in raul Seyhan si care este precedata ca marime doar de Moscheea Sulimaniye din Istanbul. Cina. Cazare la Hotel Seyhan (sau similar) in Adana.
ZIUA 7 / 12.06.2016: ADANA – CAPPADOCIA
Mic dejun. Astazi ne vom deplasa spre Tarsus, oras care dateaza aprox. din anul 3.000 i.Hr. si care, conform legendei, a fost descoperit de Set, fiul lui Adam. Aici este locul de nastere a evreului Saul, care, traind o revelatie pe drumul catre Damasc, a devenit Sf. Pavel. Totodata, conform spuselor lui Plutarh, in Tarsus, Cleopatra l-a intalnit si l-a sedus pe Marc Antoniu. Ziua continua cu deplasarea spre Cappadocia a carei capitala este Kayseri, unul dintre cele mai vechi orase din Anatolia, capitala provinciei greco-romane din anul 380 i.Hr., devenita Cezaree a Cappadociei, dupa ce Imparatul roman Tiberiu a cucerit-o. Cina. Cazare in Cappadocia la Hotel Tourist (sau similar).
ZIUA 8 / 13.06.2016: CAPPADOCIA
Mic dejun. Zi dedicata vizitarii Cappadociei, regiune aflata in inima Turciei, dominata de stravechiul Munte Argaeus, astazi numit Erciyes Dagi, al treilea munte ca inaltime din Anatolia, cu o altitudine de 3.916 m. Cappadocia este renumita pentru peisajul ei fantastic, misterios, ciudat chiar, sapat de
Note:
Total Oferte de Turism (157)
Ultimele Oferte Turistice Postate:
Construit pe ruinele unui fort maur numit Magerit, Madridul a devenit capitală în 1561