Poveşti din lumea magică a Orientului
OMAN – IORDANIA
Muscat – Salalah – Nizwa – Wahiba Sands – Sur – Amman – Madaba – Mukavir – Wadi Rum – Petra – Marea Moartă – Kerak – Al Maghtas
Vă așteptăm alături de noi într-o incursiune în istoria şi tradiţiile unora dintre cele mai vechi şi bogate culturi ale umanitaţii prilej de a descoperi locuri care laolaltă formează o adevarată Mecca a culturii şi patrimoniului universal, care au păstrat peste secole amprenta inconfudabilă a unor civilizaţii străvechi. Multitudinea şi frumuseţea monumentelor şi vestigiilor arheologice, ospitalitatea şi cultura cu totul deosebită a oamenilor de aici vă vor fascina iniţiindu-vă în magica lume a Orientului Mijlociu și a celui Apropiat. Veţi începe cu descoperirea Sultanatului Oman, statul din vârful Peninsulei Arabe, locul unde încă mai puteți întalni unul dintre cele mai originale moduri de viață ale oamenilor deșertului, peisaje ce par ireale, oaze incredibil de frumoase și o natură nealterată. Veți păși pe urmele unor călători celebri precum Marco Polo şi Ibn Battuta veți ajunge în Iordania unde veți fi cuceriți de Petra, cea de-a 8-a minune a lumii antice, construită de legendarul popor Nabateean acum mai bine de două mii de ani.
Perioada: 19.03 – 30.03.2018
Ziua 1 / 19.03.2018: București – Istanbul – Muscat
Întâlnire cu conducătorul de grup la Aeroportul Henri Coandă, la ora 08:00 (în faţa ghişeului de îmbarcare al companiei Turkish Airlines). Plecare spre Istanbul cu zborul companiei Turkish Airlines, TK 1044 (09:55 / 12:25) de unde se va pleca spre Muscat cu zborul TK 774 (20:10 / 02:00).
Ziua 2 / 20.03.2018: Muscat
Sosire la Muscat la ora 02:00 şi după formalităţile de viză de pe aeroport vom fi transferaţi la hotel pentru odihnă. Mic dejun. Vom începe vizitarea Muscatului, în traducere “ancora”, capitala sultanatului Oman situat în partea de sud-est a Peninsulei Arabe. Contrastând cu deșertul somnoros și puțin locuit din interiorul Omanului, Muscatul este cel mai atractiv din Golf, un oraș vechi înconjurat de o “potcoavă” formată din munți, care este şi o barieră naturală pentru extinderea orașului. Omanul are o îndelungată istorie, numele său venind de la “muzun” care înseamnă abundenţă. Sultanatul s-a înfiripat din triburile arabe venite din Yemen care s-au stabilit acolo cu sute de ani în urmă. Muscatul este unul dintre cele mai vechi oraşe din Orientul Mijlociu, datând încă din sec. al II-lea. În antichitate a fost centrul comerţului cu tămâie dintre sudul Arabiei, Grecia, Roma şi întreaga Mediterană şi se numea Khour Rouri, grecii fiind cei care l-au redenumit ulterior, Muscat. Astăzi Muscatul este de fapt o zonă metropolitană formată din trei așezări: Muscat – care înseamnă orașul-cetate și este locul unde se află Palatul Regal, Matrah – o așezare pescărească unde se află vestitul souq Matrah și Ruwi – inima comercială și administrativă a capitalei. Însoţiţi de ghidul local vom face un tur panoramic al capitalei Omanului, care va include vizitarea Marii Moschee, considerate a fi cea mai spectaculoasă moschee din Oman. Aceasta este construită pe un sit care ocupă 416.000 metri pătraţi, iar întreg complexul acoperă o suprafaţă de 40.000 metri pătraţi. Moscheea a fost inaugurată de Sultanul Omanului în 2001 şi este decorată cu cel de-al doilea cel mai mare covor ţesut manual, comandat şi lucrat în Iran şi cel mai mare candelabru din lume, adus din Germania. Vom vizita în continuare Muzeul Bait Al Zubair, unde sunt expuse artefacte din istoria culturală bogată a Omanului. Vom constata astfel că Omanul şi-a păstrat caracterul său istoric, dar în acelaşi timp se bucură de spiritul contemporan. Vom vedea de asemenea Palatul Sultanului Qaboos, Fortul Mutrah și Souq-ul Mutrah, coloratul bazar local unde se află cea mai renumită piață de pește din Golf, precum și o mare varietate de bijuterii și obiecte tradiţionale, unde vom avea timp liber pentru cumpărături. Cină şi cazare la Hotel Tulip Inn 4* (sau similar).
Ziua 3 / 21.03.2018: Muscat – Salalah
Mic dejun. Transfer la aeroport pentru plecarea spre Salalah cu compania Oman Air, zbor WY 903 (09:00 / 10:45). Salalah este cunoscut și sub numele de capitala arabă a parfumurilor, al doilea oraş ca mărime din Oman, capitala provinciei Dhofar care a atins punctul culminant al prosperității în sec. al XIII-lea datorită comerțului cu tămâie, aceasta fiind emblema regiunii. Cu timpul însa a decăzut, iar în sec. al XIX-lea a fost asimilat de sultanatul Muscat. Între anii 1932 - 1970, Salalah a fost capitala Sultanatului Muscatului și Omanului sub conducerea sultanului Said bin Taimur. După moartea acestuia, fiul său, Qaboos, a decis să transfere capitala Omanului la Muscat cu scopul de a pune capăt izolării țării, utilizând veniturile sale din petrol pentru modernizare și dezvoltare, declarand că țara nu va mai fi cunoscută ca "Muscat și Oman" și că numele va fi schimbat în "Sultanatul Oman" pentru a reflecta mai bine unitatea sa politică. Sultanul actual Qaboos bin Said trăiește în mod tradițional în Muscat de când a urcat pe tron, în anul 1970, însă vizitează Salalahul, orașul unde s-a născut, destul de frecvent pentru a se întâlni cu liderii tribali, locali. Vom începe explorarea oraşului cu o vizită la mormântul lui Nabi Ayoub, nume sub care este cunoscut în religia musulmană profetul Iov din Vechiul Testament. Acesta este situat în vârful unui deal, de unde vom putea admira frumoasa panoramă a oraşului și a câmpiei Al Garbib. Ne vom îndrepta apoi către faimoasa plajă Mughsail, flancată de formaţiuni stâncoase, unde vom admira spectacolul mării a cărei apă țâșnește prin cavitățile formate în stâncile calcaroase, ca o fântână arteziană cu jeturi care pot atinge înălțimea de 30 m sau chiar mai mult. Aici vom vedea cea mai dramatică secțiune a munților Dhofar, care se ridică abrupt din apa mării. Ne vom întoarce la Salalah unde vom vedea case tipice dhofari, cu ferestre și uși de caravană, ne vom îndrepta spre vechiul suok unde vom gasi diferite obiecte artizanale omaneze și arome de tămâie, în timp ce noul souk este un veritabil exemplu de piață modernă arăbească. Vom explora patrimoniul local al pieței tradiționale, suok-ul Haffah, de unde vom putea achiziţiona parfumuri, obiecte de ceramică, o vastă varietate de tămâie, bijuterii, obiecte de argint, pumnale tradiţionale omaneze şi diverse alte suveniruri. Cină şi cazare la Hotel Hilton 4* (sau similar).
Ziua 4 / 22.03.2018: Salalah – Muscat – Nizwa
Mic dejun. Dimineața vom pleca într-o excursie pentru a vedea partea sudică a regiunii, cu vegetaţia sa luxuriantă, un adevărat paradis tropical. În afara orașului sunt o mulțime de arbori de tămâie, din a căror rășină aromatică se fabrică diverse uleiuri și esențe parfumate. Vom vizita o fermă, unde se cultivă papaya, nucă de cocos şi diverse legume specifice zonei, vom vizita ruinele caselor vechi, o experienţă de neuitat, după care vom face o oprire la Moscheea Shanfari, care găzduieşte deosebite lucrări de artă. Vom vizita în continuare sit-ul Amprentei Cămilei Profetului Saleh, un altar care adăposteşte amprenta clară a unei cămile, în rocă, care potrivit Coranului a apărut din munţii din apropiere, ca prin miracol, dar a fost ucisă trei zile mai târziu de către necredincioşii care au refuzat să-l recunoască pe profetul Saleh, orașul fiind distrus ulterior de un mare cutremur, drept pedeapsă. În continuarea zilei vom vizita Parcul Arheologic Al-Balid, inclus în Patrimonial Mondial UNESCO, unde vom fi introduşi în istoria şi cultura preislamică a zonei, vom vizita Muzeul Țării Parfumurilor unde pe lângă istoria parfumului vom învăța și despre trecutul Sultanatului Oman. După-amiază vom fi transferați la aeroport pentru plecarea spre Muscat cu zborul companiei Oman Air WY 908 (17:20 / 19:05). După sosirea în Muscat ne vom deplasa spre Nizwa, fosta capitală a Omanului în perioada 751 – 1154, considerată însă astăzi, capitala sa culturala. Cină şi cazare la Hotel Golden Tulip 4* (sau similar).
Ziua 5 / 23.03.2018: Nizwa – Wahiba Sands
Mic dejun. În prima parte a zilei vom porni în explorarea “oraşului oază”, fosta capitală a dinastiei Julanda în perioada sec. VII – VI î.e.n., fiind acum una dintre cele mai mari atracţii turistice ale Omanului, datorită construcţiilor încărcate de istorie. Vom vizita fortul din Nizwa, cel mai mare fort din Peninsula Arabică, construit în anul 1660 și souk-ul vestit prin suvenirurile și bijuteriile din argint ale beduinilor. Ne vom deplasa apoi spre ținutul nisipurilor din Wahiba. Precum un imens ocean de nisip, dunele nesfârșite oferă un peisaj în continuă schimbare a formelor și culorilor. Roșu la bază și gălbui în vârf, dunele se pot înălța până la 200 m înalțime, fiind casă pentru triburile de beduini nomazi, care călătoresc prin întreg ținutul, cu capre și cămile. Dunele spectaculoase ale Marelui Deşert Wahiba formate pe direcţia nord-sud, se întind pe o lungime de până la 200 km și o lăţime de 100 km. Vom traversa incredibile zone sterpe de nisip, care sunt de fapt locul unde viața capătă forme uluitoare. Pe lângă triburile de beduini, aici își au casă o mare varietate a faunei: lupi, vulpi, pisici sălbatice, manguste, libelule, precum și 115 specii de păsări. Vom vizita satul Birkat Al Mauz şi vom face o plimbare în cadrul oazei, înainte de a ne caza. Vom vizita, apoi o familie beduină, unde vom avea ocazia să aflăm la o cafea omaneză, mai multe detalii despre viaţa în deşert. În încheierea zilei, ne
Note:
Nu este nici o poza asociata acestei oferte turistice de vacanta. |
Total Oferte de Turism (157)
Ultimele Oferte Turistice Postate:
Construit pe ruinele unui fort maur numit Magerit, Madridul a devenit capitală în 1561