Incursiune de suflet în inima ortodoxiei
RUSIA – INELUL DE AUR
Moscova – Murom – Vyksa – Diveevo – Suzdal – Vladimir – Bogoliubovo – Kostroma Yaroslavl – Rostov – Pereslavl Zalessky – Alexandrov – Serghiev Posad
Vă invităm să descoperiţi alături de noi misterul şi magia unei Rusii enigmatice de mult apuse. Vom explora faimosul Inel de Aur al Rusiei, cu diversitatea comorilor culturale ale fostului imperiu ţarist, cu orăşele antice care păstrează memoria celor mai importante evenimente din istoria Rusiei, cu rol foarte important în formarea Bisericii Ortodoxe, cu monumente istorice şi arhitecturale din sec. XII-XVIII, care reprezintă tezaurul culturii ruse, cu vechile sate ruseşti, adevărate muzee în aer liber, cu catedrale de poveste şi cu vechi biserici în care sunt adăpostite icoane făcatoare de minuni. Vom încheia acest tur inedit admirând comorile ţarilor în timp ce vom descoperi Moscova şi împrejurimile sale şi nu în ultimul rând Kremlinul cel încărcat de istorie.
Perioada: 20.05 – 27.05.2018
Ziua 1 / 20.05.2018: Bucureşti – Moscova
Întâlnire cu conducătorul de grup la Aeroportul Henri Coandă, la ora 11:00 (în faţa ghişeului de îmbarcare al companiei Aeroflot). Plecare cu zborul companiei Aeroflot, SU 2035 (13:30 / 16:30) spre Moscova, capitala Rusiei, metropolă situată pe malurile fluviilor Oka şi Volga, care, cu cei aproximativ 8 milioane de locuitori, este în prezent nu numai sediul guvernului rus, ci şi un loc cu multe atracţii de renume mondial. Transfer la Hotel Radisson Slavyanskaya & Business Center 4* (sau similar) pentru cazare.
Ziua 2 / 21.05.2018: Moscova – Murom – Vyksa
Mic dejun. Plecare spre Murom, unul dintre cele mai pitoreşti orăşele antice din regiunea Vladimir, situat pe malul stâng al Râului Oka, împodobit cu multe biserici şi mănăstiri. Murom a câştigat un loc de durată în imaginaţia rusă, fiind lăcaşul celor doi sfinţi: prințul Petru și soția lui Fevronia, unii dintre cei mai iubiţi sfinţi ai Rusiei. Ajunşi în cetatea medievală Murom, considerat oraşul sfinţilor familişti, vom face un tur panoramic care va include vizitarea Manăstirilor Bunavestire şi Schimbarea la Faţă, mănăstiri de călugări şi de maici, dedicate celor doi soţi, Sfinţilor Petru şi Fevronia, care se odihnesc în aceeaşi raclă. În cea mai veche mănăstire din Murom, situată pe malul abrupt al Râului Oka, dedicată Schimbării la Faţă a Mântuitorului, vom vedea icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, iar în Mănăstirea Buna Vestire vom vedea o altă icoană miraculoasă, cea a Sf. Ilie din Murom. Vom admira în centrul oraşului Murom turnurile frumos decorate şi bisericile instituţiilor monahale adiacente, precum Mănăstirea Sfânta Treime, pe care o vom vizita. În continuarea zilei ne vom deplasa spre Vyska, unde ne vom caza la Hotel Batashev 4* (sau similar).
Ziua 3 / 22.05.2018: Vyksa – Diveevo – Suzdal
Mic dejun. Astăzi ne vom îndrepta către una dintre cele mai mari mănăstiri ortodoxe din Rusia, Mănăstirea Diveevo, construită la o distanţă de 12 km de oraşul Nijny Novgorod, într-o zonă considerată de o mare importanţă spirituală, cunoscută mai ales pentru faptul că aici a vieţuit Sfântul Serafim de Sarov. Vom vizita Catedrala Sfânta Treime, unde se află moaştele Sf. Serafim de Sarov şi Icoana Maicii Domnului “Bucuria tuturor bucuriilor” făcătoare de minuni, în faţa căreia Sfântul a trecut la Domnul, rugându-se în genunchi. Sf. Serafim de Sarov, cel mai iubit sfânt al Rusiei, cel care a stat o mie de zile şi nopţi în rugăciune pe o piatră, este cel căruia în timpul vieţii i s-a arătat Maica Domnului de 12 ori, care i-a descris Mănăstirea din Diveevo, numind-o „al patrulea lăcaş universal al ei pe pământ” (după Iviron, Athos şi Kiev). Puţini ştiu că Sf. Serafim de Sarov este sfântul la care a fost condus Arsenie Boca de către Fecioara Maria pe Muntele Athos (desigur că atunci când s-a întâmplat această minune Sf. Sarov trecuse în lumea cealaltă de aproape 100 de ani). Vom vizita în continuare Catedrala Schimbării la Faţă şi Biserica Kazan, unde se află moaştele Sf. Alexandru, Marta şi Elena. Ne vom îndrepta apoi spre locul numit “pustia de aproape”, la izvorul tămăduitor al Sf. Serafim de Sarov şi la izvorul Maicii Domnului. Binecuvântaţi şi încărcaţi de energia locului, ne vom îndrepta spre Suzdal, oraş care aparţine Inelului de Aur, zonă care înconjoară Moscova ca o coroană, cunoscută în trecut sub denumirea de “Zalesye”, care în traducere înseamnă “dincolo de păduri”, în care s-au dezvoltat marile cetăţi medievale - kremlinurile. Suzdal-ul, cetatea care datează din anul 1024, este actualmente un orăşel cu aprox. 10.000 locuitori, care, pe o suprafaţă de numai 9 kmp, deţine 300 de biserici medievale, unele dintre ele intrate pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Cazare la Hotel Pushkarskaya Sloboda 4* (sau similar).
Ziua 4 / 23.05.2018: Suzdal – Vladimir – Bogoliubovo – Suzdal
Mic dejun. Vom porni în turul panoramic al oraşului Suzdal, numit şi “oraşul muzeu”, prilej cu care vom vedea Muzeul de Arhitectură din lemn, vom vizita Kremlin-ul, construit în sec. XI-XII şi Mănăstirea Spaso-Efimiev, care păstrează fresce din sec. al XVII-lea. În continuarea zilei ne vom îndrepta spre Vladimir, prima capitală a Rusiei, oraş fondat în anul 1108 de către principele kievean Vladimir Monomach, pe malul Râului Kliazma. Vom vizita Catedrala Adormirii Maicii Domnului, prima biserică creştină din Rusia, construită pe locul în care în anul 1000 au fost încreştinaţi primii ruşi de către Sf. Țar Vladimir, unde se află moaştele Sf. Andrei Bogoliubov şi unde vom putea vedea câteva fresce pictate de Andrei Rubliov, renumitul pictor de icoane şi Icoana Maicii Domnului din Vladimir, cea mai venerată icoană a poporului rus. Cronicarii timpului comparau această biserică cu templul lui Solomon din Ierusalim pentru că ea poate adăposti aprox. 2.000 de oameni. Vom admira în continuare arhitectura Porţilor de aur din centrul oraşului, precum şi Catedrala Sf. Dimitrie (exterior) cu frumoasele sale faţade sculptate cu diverse scene de vânătoare. Itinerarul zilei va continua spre Bogoliubovo, situat la o distanţă de aprox. 10 km de Vladimir, oraş în care s-a păstrat reşedinţa cneazului Andrei Bogoliubski din sec. al XII-lea. Creştinii ortodocşi ruşi cred că Bogolyubovo a fost fondat pe locul în care Andrei Bogolyubovo a avut o viziune miraculoasă cu Theotokos (denumire ce înseamnă „purtătoare de Dumnezeu”, Fecioara Maria). Theotokos-ul i-a apărut într-o viziune ţinând o listă în mâna dreaptă şi poruncindu-i să construiască o biserică şi o mănăstire în acel loc. Prin urmare a fost ridicată biserica Mijlocirii de pe Nerl, care se află pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO din anul 1992. Prinţul Andrei Bogolyubovo a apelat la un iconograf pentru a picta o icoană inspirată de apariţia Theotokos-ului. Aceasta icoană poartă denumirea de Icoana Bogolubskaya a Theotokos-ului. Vom vizita Mănăstirea Bogoliubovo, Castelul princiar al lui Andrei şi Biserica Pokrova pe Nerl (dacă condiţiile meteo permit), toate acestea fiind listate în Patrimoniului Mondial UNESCO. Seara vom reveni la Suzdal pentru cazare la Hotel Pushkarskaya Sloboda 4* (sau similar).
Ziua 5 / 24.05.2018: Suzdal – Kostroma – Yaroslavl
Mic dejun. Plecare spre Kostroma, leagănul Romanovilor, pentru prima dată înregistrat în cronicile anului 1213. Fiind unul dintre cele mai nordice oraşe în cadrul marelui ducat al Moscovei, Kostroma a servit drept zonă de retragere pentru marii duci atunci când inamicii au asediat Moscova în anii 1382, 1408 şi 1433. Evoluţia spectaculoasă a oraşului în sec. al XVI-lea ar putea fi atribuită stabilirii de legături comerciale cu neguţătorii englezi şi olandezi prin portul Archangel. Boris Godunov a reconstruit manăstirile Ipatiev şi Epiphany din piatră, construcţia celor două lacaşe de cult fiind finalizate înainte ca oraşul să fie martor la evenimentele Timpurilor Tulburi. Vom face un tur panoramic de oraş, care va include Biserica Învierii de pe Râul Debre, Mănăstirea Sf. Anastasia şi vizitarea Mănăstirii Ipatyevsky cu Catedrala Sf. Treime. Vom pleca apoi spre Yaroslavl, oraş port care se întinde pe mai bine de 20 km pe ambele maluri ale Volgăi, inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Oraşul Yaroslavl, fondat în sec. al XI-lea de către Prinţul Yaroslav cel Înţelept este renumit pentru numeroasele biserici care datează din sec. al XVII-lea, fiind un exemplu grăitor al reformei de planificare urbană ordonată de Împărăteasa Ecaterina cea Mare pentru întreaga Rusie în anul 1763. Unele dintre structurile istorice ale oraşului s-au păstrat, însă oraşul a fost remodelat într-un stil neoclasic pe un plan radial urban, în care se simt influenţele Europei de Vest în Imperiul Rusesc. Tur panoramic de oraş care va include Bisericile Posad, Biserica Sf. Ilie Proorocul, aflată în Piaţa Centrală a oraşului, ale cărei fresce constituie un adevărat muzeu de pictură veche rusească, vizitarea Catedralei Adormirii Maicii Domnului, Mănăstirea Spaso-Preobrazhensky şi Muzeul Icoanelor. Opţional vom putea vizita şi Mănăstirea Tolga, care datează din anul 1354 şi care adăposteşte moaştele Sf. Ignatie Briancianinov (supranumit duhovnicul contemporaneităţii); biserica are două icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului, despre una dintre ele fiind făcută o menţiune încă din anul 1333. Țarul Ivan cel Groaznic a fost vindecat cu rugăciuni la această icoană în sec. al XVI-lea. Mănăstirea a fost redeschisă în anul 1988, ca prima mănăstire de maici
Note:
Nu este nici o poza asociata acestei oferte turistice de vacanta. |
Total Oferte de Turism (157)
Ultimele Oferte Turistice Postate:
Construit pe ruinele unui fort maur numit Magerit, Madridul a devenit capitală în 1561