Destinatii Europene

Informatii Turistice pentru Australia

Untitled Document

Ambasada României în Australia
Adresa: 4 Dalman Crescent, O'Malley, A.C.T. 2606, Canberra
Telefon: 00-61-26-286.23.43
Fax: 00-61-26-286.24.33
Secţia consulară: 00-61-26-290.24.42
Site Web: http://canberra.mae.ro/
E-mail: roembcbr@cyberone.com.au
Însărcinat cu afaceri a.i.: Dna. Florina SAVA

Consulatul General al României
Adresa: 84 Elizabeth Bay Road, Elizabeth Bay, NSW 2011
Telefon: 00-61-2- 9331.8799;
Telefon de urgenta: 00- 61- 401.55.88.44
Fax: 00-61-2-9357.1565;
E-mail: consgrom@tpg.com.au
Site Web: http://www.consgenromsyd.org/
Secţia consulară
Adresa: 84 Elizabeth Bay Road, Elizabeth Bay, NSW 2011
Telefon: 00-61-2-8354.0268; 
E-mail: consrsyd@tpg.com.au

Secţia economică
Telefon / fax: 00-61-2-8354.0193;
E-mail: consrcom@tpg.com.au
Consul general: Dl. Marius DRAGOLEA


Regim pasapoarte
Paşaport simplu: este necesară obţinerea vizei
Paşaport de serviciu:este necesară obţinerea vizei
Paşaport diplomatic:este necesară obţinerea vizei
Perioada de scurt sejur (zile): -

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a putea călători în Australia, indiferent de tipul de paşaport (diplomatic, de serviciu sau simplu) şi de scopul călătoriei. Durata de şedere depinde de tipul de viză şi este specificată în colantul care se aplică în paşaport. Scopurile cele mai frecvente pentru care se acordă vizele sunt: afaceri, angajare în munca pentru perioade limitate (maxim 4 ani), participare la evenimente, vizită la familie, tratament medical, tranzit, cursuri de pregătire profesională, studii.
Nu există posibilitatea obţinerii vizei la frontiera australiană. Cetăţenii români au nevoie de viză inclusiv pentru tranzitul aeroportuar.
Tipurile de viză aplicabile sau recomandate fiecărui caz în parte, precum şi paşii necesari pentru obţinerea lor se pot afla în urma completării unui chestionar special, la adresa http://www.immi.gov.au/visawizard/#vw=%23a_intro.
Vizele turistice şi de afaceri
Cetăţenii români care doresc să călătorească în scop turistic şi de afaceri în Australia pot obţine viza de intrare fie direct, prin prezentarea la sediul unei misiuni diplomatice australiene, fie online, prin intermediul sistemului eVisitor, în funcţie de durata estimată a şederii şi de alte aspecte ale fiecărei situaţii în parte.
Cetăţenii români care depun cererile de vize direct la Ambasadele sau Consulatele Generale ale Australiei vor trebui să achite o taxă consulară. Solicitanţii de vize în sistemul eVisitor sunt scutiţi de plata taxelor consulare.
În cazul unor deplasări cu durata de până la trei luni, sistemul eVisitor permite solicitarea şi obţinerea vizei pe internet, fără ca persoana respectivă să se deplaseze la sediul unui oficiu consular australian, la orice oră şi din orice punct al globului. Pentru aceasta, solicitanţii vor accesa link-ul http://www.immi.gov.au/e_visa/visitors.htm.
Vizele turistice şi de afaceri obţinute astfel oferă posibilitatea unor călătorii cu multiple intrări în Australia într-o perioadă de 12 luni (titularii pot efectua mai multe călătorii pe perioada valabilităţii vizei), cu drept de şedere de până la 3 luni pentru fiecare intrare.
Persoanele care pot solicita viză prin sistemul eVisitor trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:

  • intenţionează să se deplaseze în Australia în scop turistic sau de afaceri
  • deţin un paşaport valabil, eliberat de autorităţile uneia dintre cele 35 de ţări eligibile (respectiv un paşaport românesc)
  • la momentul solicitării se află în afara Australiei.

Pentru obţinerea vizei, solicitanţii trebuie să aibă o stare bună de sănătate (în special să nu fie bolnavi de tuberculoză) şi să nu aibă înscrise în cazierul judiciar condamnări mai mari de 12 luni.
Este recomandabil ca aplicaţia de viză să fie transmisă cu cel puţin două săptămâni înainte de data planificată a plecării.
Apeluri de urgenta

  • 000 - urgente medicale, accidente grave, incendii
  • 131444 - politia

Reglementări vamale
Australia aplică unele dintre cele mai stricte reglementări vamale. Din necesitatea de a proteja un ecosistem fragil, autorităţile interzic ferm, prin politica de carantină, introducerea în Australia a produselor animale şi vegetale (alimente, obiecte din lemn, sol, plante etc.). Încercarea de a introduce în Australia produse din categoriile de mai sus este considerată infracţiune şi, în funcţie de gravitatea faptei, poate avea drept consecinţă plata unor amenzi şi chiar detenţie. Sumele mai mari de 10.000 de dolari australieni sau echivalentul lor în valută convertibilă vor trebui declarate la sosirea sau plecarea din Australia. Este strict interzisă introducerea în Australia a produselor alimentare, medicamentelor şi armelor de catre persoane care nu deţin permis în acest sens. În situaţia în care există dubii cu privire la posibilitatea introducerii unui produs în Australia, acesta va trebui declarat la vama sau aruncat în coşurile special amenajate în acest sens, existente în aeroporturi.
Noi reglementari privind transportul de lichide, aerosoli şi geluri la bordul aeronavelor cu sosire în sau plecare din Australia, începând cu data de 31 martie a.c.
Noile reglementări sunt conforme cu cele ale Uniunii Europene şi au fost introduse în cadrul măsurilor de prevenire a atacurilor teroriste cu explozibili lichizi. Prezentele norme limitează cantitatea de lichide, aerosoli sau geluri, care pot fi transportate de pasageri aeronavelor, la 100 de mililitri/persoană. Recipientele ce conţin astfel de substanţe vor trebui sigilate în pungi transparente de plastic având capacitatea de 1 litru. Pe cale de excepţie, se permite transportul de medicamente, dacă acestea sunt însoţite de prescripţie medicală, şi produsele alimentare pentru nou născuţi.
Sunt exceptate de la aceste noi reglementări următoarele categorii de persoane:

  • şefii de stat (inclusiv monarhii şi papa), soţii / soţiile şi copiii minori ai acestora;
  • şefii de guverne, soţii / soţiile şi copiii minori ai acestora;
  • şefii delegaţiilor participante la Summit-ul APEC, atunci când Australia găzduieşte manifestarea, soţii / soţiile şi copiii minori ai acestora;
  • Secretarul General al Naţiunilor Unite, soţul / soţia şi copiii minori ai acestuia;
  • miniştri afacerilor externe, soţii / soţiile şi copiii minori ai acestora;
  • ambasadorii acreditaţi sau rezidenţi în Australia, soţii / soţiile şi copiii minori ai acestora.

Este necesară notificarea DFAT cu cel puţin 48 de ore înainte de sosirea demnitarului respectiv la aeroport. Copiii minori beneficiază de excepţie de la regulile amintite numai dacă sunt însoţiţi de unul dintre părinţi.

 

 

Ultimile Oferte Turistice pentru Australia