Destinatii Europene

Informatii Turistice pentru Egipt

Untitled Document

Ambasada României în Republica Arabă Egipt
Adresa: 6, El-Kamel Mohamed Street, Zamalek, Cairo
Telefon: (00202) 2736.01.07
Fax: (00202) 2736.08.51
Consulara: (00202) 2735.53.26
Site web: http://cairo.mae.ro
E-mail: roembegy@link.net
Ambasador: Dl. Gheorghe DUMITRU

Regim pasapoarte
Paşaport simplu: este necesară obţinerea vizei
Paşaport de serviciu:este necesară obţinerea vizei
Paşaport diplomatic:este necesară obţinerea vizei
Perioada de scurt sejur (zile): -

Condiţii de intrare şi regim de şedere
Cetăţenii români care călătoresc în Republica Arabă Egipt în scop turistic au nevoie de viză. Viza turistică se poate obţine la aeroport, preţul colantului de viză aplicat pe paşaport fiind de 20 USD.
Vizele simple de intrare se pot prelungi până la maximum un an, dacă există un temei care să justifice extinderea. Vizele pentru şedere de lungă durată în scop de muncă sau de studii se eliberează de Ministerul de Interne egiptean, numai după intrarea în această ţară.
La intrarea şi la ieşirea în/din Egipt, fiecare cetăţean străin completează o fişă cu principalele date de identificare, scopul şi durata vizitei. Este foarte important ca datele înscrise în aceste fişe să fie trecute complet şi corect, ele fiind supuse procesării pe calculator, în cazul unor neconcordanţe existând posibilitatea refuzului intrării/ieşirii din ţară până la clarificarea situaţiei.
Având în vedere că în Egipt este în vigoare starea de urgenţă încă din 1981, există posibilitatea refuzului intrării în ţară a străinilor ca urmare a unor decizii ale poliţiştilor de frontieră, cu justificarea pericolului adus siguranţei naţionale, îndeosebi în perioadele critice pe plan intern. Aceste decizii nu pot fi apelate pe loc.
Înregistrarea şederii: pentru o şedere de până la 30 de zile nu este necesară înregistrarea şederii. Depăşirea acestei perioade impune însă înregistrarea şederii la Ministerul de Interne. Cererea de înregistrare trebuie depusă înainte de expirarea perioadei de 30 de zile. Durata de soluţionare a cererii este cuprinsă între 30 şi 60 de zile.
Condiţii de obţinere a dreptului de şedere pentru angajare în muncă: angajarea în Egipt este reglementată de Legea Muncii, intrată în vigoare în iunie 2003. Dreptul de şedere pentru angajare în muncă se acordă de Ministerul de Interne. Documentele necesar a fi prezentate pentru obţinerea dreptului de şedere sunt următoarele: paşaport valabil cel putin 6 luni peste durata vizei solicitate, şapte fotografii tip paşaport, contract de muncă încheiat cu o persoană juridică, copia legalizată la ambasadă a documentelor de studii care să ateste pregătirea profesională şi experienţa cerută de poziţia ocupată, testul SIDA (numai la prima eliberare a vizei).
Viza de angajare în muncă se obţine de angajator şi se reînnoieşte anual. În cazul reînnoirii, cererea se face cu cel putin 30 de zile înainte de expirarea vizei precedente. Obţinerea permisului de muncă atrage eliberarea vizei de rezident pe durata valabilităţii acestuia, inclusiv pentru membrii familiei.
Dreptul de şedere pentru studii: înscrierea la studii în Egipt se face în baza unui contract convenit cu o instituţie de învăţământ care prevede atât costurile instruirii cât şi modalităţile de plată. Dreptul de şedere pentru studii se acordă după o perioadă cuprinsă între una şi şase luni.
Pentru informaţii suplimentare despre condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Egipt, vă recomandăm să consultaţi informaţiile oficiale furnizate de autorităţile egiptene:

Apeluri de urgenta

  • 4825033 Poliţia rutieră
  • 3906028 Poliţia turistică
  • 7610257 Pompierii
  • 5615551 Ambulanţa

Reglementări vamale
Aparatura electronică, cu excepţia ordinatoarelor portabile (laptop), a telefoanelor mobile, a camerelor video sau a aparatelor de fotografiat este, in general, supusă taxelor vamale. Este recomandabilă declararea aparaturii electronice la punctul vamal, aceasta fiind, de regulă, înscrisă pe viza de intrare. Scutiri de taxe se aplica bunurilor personale atât la intrare, cât şi la ieşirea din Egipt. Este permisă introducerea a 200 de ţigarete, 25 ţigări de foi sau 200g tutun, un litru de băuturi alcoolice şi un litru de colonie. Medicamentele necesare uzului personal şi articolele noi cu valoare de până la 100 lire egiptene sunt de asemenea scutite de taxele vamale, cu condiţia să nu facă obiectul comercializării.

  • Este interzisă introducerea în Egipt a următoarelor articole: substanţe anabolizante, substanţe explozive, muniţii, armament, casete video care contravin uzanţelor islamice. Producerea şi traficul de droguri sunt pedepsite foarte aspru, putându-se ajunge la pedeapsa cu moartea. Între substanţele halucinogene este considerat şi macul.
  • Suma maximă de bani permisă la intrarea şi/sau ieşirea din Egipt este de 10.000 USD. Ceea ce depăşeşte această sumă trebuie înscris în declaraţia vamală la intrarea în ţară. La ieşire, controlul sumelor deţinute este sever. Se interzice intrarea sau ieşirea străinilor în/din Egipt cu sume mai mari de 1000 lire egiptene.
  • Declararea bunurilor şi a sumelor de bani se face la intrarea pe teritoriul egiptean în punctele de trecere a frontierei, în faţa autorităţilor vamale. Pe declaraţia vamală, întocmită în dublu exemplar, se aplică sigiliul autorităţilor, originalul fiind înmânat cetăţeanului străin. La ieşire, declaraţia vamală se prezintă autorităţilor.
  • Este interzisă cu desavârşire scoaterea din ţară a fragmentelor de corali şi a scoicilor marine, acestea fiind considerate de autorităţile egiptene obiecte de contrabandă.

 

Ultimile Oferte Turistice pentru Egipt