Reprezentarea diplomatică a României în Republica Estonia este asigurată de:
Ambasada României în Republica Finlanda
Adresa: Stenbäckinkatu 24, 00250 Helsinki
Telefon: 00 358 9 2414414; 2413624
Fax: 00 358 9 2413272
Site Web: http://helsinki.mae.ro; http://www.romania.fi
E-mail: romania@romania.fi; romamb@clinet.fi
Ambasador: Dl. Lucian FĂTU
(cu reşedinţa la Helsinki)
Este acreditat şi în Republica Estonia.
Regim pasapoarte
Paşaport simplu: nu este necesară obţinerea vizei pentru scurt sejur
Paşaport de serviciu:nu este necesară obţinerea vizei pentru scurt sejur
Paşaport diplomatic:nu este necesară obţinerea vizei pentru scurt sejur
Perioada de scurt sejur (zile): 90
Condiţii de intrare şi regim de şedere
Începand cu data de 01.01.2007, cetăţenii români pot intra pe teritoriul Estoniei în baza cărţii de identitate sau a paşaportului valabil care atestă naţionalitatea şi pot rezida pe teritoriul acestui stat pentru o perioadă de până la 3 luni fără nici o condiţionare sau formalităţi, alta decât cea de a deţine o carte de identitate/paşaport valabile.
La expirarea termenului de 3 luni, cetăţenii statelor membre U.E. trebuie să-şi înregistreze şederea în Estonia. Înregistrarea se face la Departamentul pentru Cetăţenie şi Migraţie (Kodakondsus – ja Migratsiooniamet). Un permis de şedere este eliberat solicitantului dacă acesta îndeplineşte condiţiile de înregistrare.
Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare şi şedere prevăzute de legislaţia naţională recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile estone:
Apeluri de urgenta
Reglementări vamale
Regulamentul vamal eston conţine reglementări similare cu ale celorlalte ţări membre ale Uniunii Europene. Este permisă introducerea, fără plata taxelor vamale, a bunurilor de folosinţă personală, constatate de către funcţionarul vamal că nu sunt destinate unor scopuri comerciale.
Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: 800 de ţigări sau 400 de ţigări de foi sau 200 trabucuri sau 1000 gr grame tutun; 90 litri de vin, 110 litri de bere, 10 litri bauturi cu concentratie de alcool de peste 22% şi 20 litri bauturi cu concentratie de alcool de sub 22%.
Vă recomandăm să consulaţi şi pagina web a Direcţiei pentru Taxe şi Vamă (http://www.emta.ee/)
Importul, exportul şi consumul fără supraveghere medicală de substanţe psihotrope şi narcotice sunt interzise. Posesia de stupefiante este în mod sistematic controlată la punctele de frontieră, contravenienţii fiind condamnaţi la plata unei amenzi sau la executarea imediată a unor sentinţe de privare de libertate.
Construit pe ruinele unui fort maur numit Magerit, Madridul a devenit capitală în 1561