Ambasada României în Malaezia
Adresa: 114, Jalan Damai (Off Jalan Ampang), 55000 Kuala Lumpur
Telefon: 00-60-3-21423172; 00-60-3-21482065
Fax: 00-60-3-21448713
E-mail: roemb@streamyx.com
Ambasador: Dl. Petru PETRA
Regim pasapoarte
Pasaport simplu: nu este necesară obţinerea vizei pentru scurt sejur
Pasaport de serviciu: nu este necesară obţinerea vizei pentru scurt sejur
Pasaport diplomatic: nu este necesară obţinerea vizei pentru scurt sejur
Perioada de scurt sejur: 90
Condiţii de intrare şi regim de şedere
Între România şi Malaezia există un regim de scutire reciprocă de vize în cazul cetăţenilor proprii care călătoresc în cealaltă ţară pentru o perioadă de maximum 90 de zile în scopuri nelucrative. Orice şedere mai lungă de 90 de zile, indiferent de scopul ei (căsătorie, studii, muncă, vizită, turism), presupune obţinerea în prealabil a unei vize malaeziene de lung sejur. Aceasta poate fi obţinută la orice consulat malaezian din străinătate.
La punctele de frontieră malaeziene se aplică cetăţenilor români o viză (nenominală) sub forma unei ştampile în paşaport prin care se acorda care dreptul de şedere în Malaezia pentru o perioadă de 90 de zile, conform acordului dintre cele două state. Cu toate acestea, se recomandă cetăţenilor români să verifice, la punctul de frontieră, dacă ştampila malaeziană prevede într-adevăr dreptul lor de şedere pentru 90 de zile, sau doar pentru 30 de zile, întrucât unii funcţionari locali pot reduce din proprie iniţiativă această perioadă legal admisă.
În acelaşi timp, se recomandă în mod deosebit cetăţenilor români care doresc să beneficieze de toată durata vizei să calculeze cu atenţie data la care trebuie să părăsească Malaezia, deoarece ştampila din paşaport prevede 90 de zile de la data intrării în ţară, fără însă a specifica data ultimei zile de valabilitate a vizei. Autorităţile malaeziene sunt extrem de stricte în privinţa încadrării în termenele indicate. Depăşirea perioadei de valabilitate a vizei poate fi sancţionată cu expulzarea din Malaezia, sau chiar cu detenţie, urmată de expulzare. Măsura este determinată de existenţa unui număr foarte mare de cetăţeni străini fără forme legale, care muncesc la negru în Malaezia.
Cetăţenii români care călătoresc din Malaezia peninsulară în statele Sarawak şi Sabah, din nordul insulei Borneo, trebuie să aibă asupra lor paşaportul, deşi deplasarea se efectuează în interiorul teritoriului malaezian. Autorităţile locale din cele două state cer prezentarea paşaportului la sosire şi plecare chiar pentru zborurile interne.
Pentru mai multe informaţii privind regimul de călătorie în Malaezia, recomandăm consultarea informaţiilor puse la dispoziţie de autorităţile malaeziene:
Apeluri de urgenta
Reglementări vamale
Orice bagaj poate fi inspectat în totalitate defuncţionarii vamali la intrarea în Malaezia.
Produsele taxabile sau a căror introducere în Malaezia este restricţionată sunt următoarele: toate produsele electrice au nevoie de permis de import; toate produsele mai noi de 6 luni sunt taxabile (se recomandă păstrarea facturilor de cumpărare pentru a putea fi arătate la cerere); videocasete şi filme profesioniste (trebuiesc vizionate de Film Censorship Board) pe cheltuiala deţinătorului; obiecte din metale preţioase; plantele au nevoie de Certificat Fitosanitar eliberat de Ministerul Agriculturii; calculatoarele nu se taxează, dar numărul lor este limitat la 3 bucăţi de familie, având nevoie de licenţă de import; nu pot fi vândute în interval de un an de la introducerea în Malaezia; băuturile alcoolice şi ţigările sunt supuse unor taxe ridicate de import.
Următoarele produse sunt interzise la introducerea în ţară (conform informaţiilor puse la dispoziţie de autorităţile vanmale malaeziene): arme de foc, alte arme, artificii, explozibili, muniţie, cuţite; narcotice şi droguri (infractorii sunt pedepsiţi prin pedeapsa cu moartea); alimente, indiferent de natura lor; materiale pornografice sau cu caracter politic subversiv (cărţi, videocasete, filme); lingouri de aur; aparate de telefon şi fax (este necesară licenţă de import); aparate de radio cu unde scurte; publicaţii cu caracter comunist; orice produs de provenienţă din Israel.
La intrarea şi ieşirea din ţară, călătorii pot avea asupra lor o sumă în moneda naţională malaeziană (ringgit) care să nu depăşească 1.000 RM (circa 300 USD). Nu există restricţii în privinţa introducerii altor valute (în numerar sau cecuri de călătorie), sau a scoaterii lor la plecare, cu condiţia ca suma scoasă din ţară în nici un caz să n-o depăşească pe cea introdusă la venire. Dacă apar neconcordanţe în această privinţă, sancţiunile merg de la o amendă de 10.000 RM (3.000 USD) până la o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani, sau ambele.
Construit pe ruinele unui fort maur numit Magerit, Madridul a devenit capitală în 1561