Localizare: Locatii Turistice Uniunea Europeana /
Germania /
Berlin
LOCALIZARE
Berlin este capitala Germaniei si unul din cele 16 state ale tarii. Este situat la aproximativ 70 de kilometri de granita cu Polonia. Cu o populatie de 3.4 milioane de locuitori, este cel mai mare oras al Germaniei si al doilea ca numar de locuitori din Uniunea Europeana. Localizat in nord-estul Germaniei, este centrul zonei metropolitane Berlin – Brandenburg, zona ce aduna 5 milioane de oameni din peste 180 de natiuni. Orasul este traversat de râurile Spree şi Havel.
DE CE SA VIZITAM?
Berlin este “inima” Germaniei moderne, un oras ce a facut o virtute din a se reinventa. Metropola gazduieste universitati renumite pe plan mondial, centre de cercetare, evenimente sportive, muzee si personalitati. Peisajul urban al orasului si mostenirea istorica au transformat orasul intr-o locatie populara pentru productiile internationale de film. Berlinul este recunoscut pentru festivalurile sale, pentru arhitectura variata, viata de noapte, arta contemporana si standardul ridicat de viata.
Programul cultural al Berlinului este uimitor: 3 sali de opera, peste 150 de teatre, peste 170 de muzee si colectii si peste 200 de galerii private. In plus, in fiecare zi au loc aproximativ 1500 de evenimente pe calendarul cultural al Berlinului.
DE NEUITAT…
Memorialul dedicat evreilor ucisi din Europa – deschisa in primavara anului 2005, abstracta opera de arta se afla langa Poarta Brandenburg si include un muzeu subteran ce prezinta detalii ale Holocaustului. Aproximativ 3.5 milioane de turisti viziteaza acest impresionant memorial in fiecare an.
Domul din Berlin – Cea mai mare si mai impresionanta biserica, construita intre secolele XIX-XX, este expresia puterii imperiale. Din varful domului se poate admira privelistea superba a centrului orasului.
Zidul Berlinului – O intinsa portiune ramasa intacta a Zidului se afla in estul centrului orasului, de-a lungul raului Spree in Mühlenstraße. Zidul a fost initial construit din dale de piatra pe o portiune de 12 km si 137 de km de sarma ghimpata, cu 116 turnuri de observare. Zidul diviza 192 de strazi, 32 de cai ferate, 12 trenuri si metrouri. Pana si lacurile si raurile erau obsevate. 134 de persoane au murit incercand sa treaca aceasta frontiera.
Museum Island – este numele jumatatii nordice a insulei de pe raul Spree, din centrul Berlinului. Pe aceasta insula se regasesc numeroase muzee: Bode Museum, Pergamon Museum, Altes Museum. In anul 1999, complexul muzeal a fost inclus in patrimoniul UNESCO.
Poarta Brandenburg – este un simbol atat al Berlinului cat si al intregii Germanii. Apare pe monedele de 10, 20 si 50 eurocenti.
Palatul Charlottenburg – este cel mai mare palat din Berlin si singura cladire din oras ce dateaza din timpul dinastiei Hohenzollern. A fost distrus in timpul celui de-al doilea razboi mondial dar ulterior reconditionat, fiind o atractie importanta pentru turisti.
Berlin Zoo – Gradina zoological din Berlin detine cea mai vasta gama de specii din lume. Este renumita pentru ursii panda si pentru Knut, celebrul urs polar nascut in captivitate in anul 2006.
Reichstag – Cladirea Parlamentului German, langa Poarta Brandenburg, are un imens dom de sticla de unde se poate admira intregul oras.
GASTRONOMIE
Cateva din mancarurile traditionale ale Germaniei sunt:
Schweinebraten – carne de porc cu sos, servita cu cartofi fierti si galuste
Goulasch – carne de porc sau de vita, taiata cuburi si calita cu ceapa si ardei iute, servita cu cartofi fierti, piure sau taietei
Erbsensuppe – supa de mazare cu ceapa si cartofi, servita cu bucati de Bockwurst (carnati vienezi subtiri)
Leberknödel Suppe – supa specifica Bavariei,
Kohlrouladen (Krautwickel) – carne tocata condimentata invelita in foi de varza, prajita cu sunca; se serveste cu cartofi fierti
Eis und Heiss – inghetata de vanilie cu compot de visine cald
SARBATORI TRADITIONALE
Festivalul de Film de la Berlin – Se bucura de cea mai mare audienta dintre toate festivalurile de film din lume. Pentru doua saptamani, arta, stralucirea, personalitatile si afacerile se intalnesc la Berlinale. Pana la 400 de filme sunt proiectate la acest festival, multe dintre ele fiind premiere.
IFA 2008 – Este cel mai mare targ de produse electronice din lume. Timp de o saptamana, 1200 de expozanti din 32 de tari prezinta produse electronice si electrocasnice. Targul este un spectacol al inovatiei si tehnologiei de maine, imbinat cu un atractiv program de divertisment.
Maratonul de la Berlin – Este unul dintre cele mai cunoscute maratonuri din lume. Peste 50.000 de alergatori vin in capitala Germaniei din toate colturile lumii pentru a lua parte la acest maraton.
Popkomm – Popkomm este o platforma internationala pentru industria muzicala si de entertainment. Imbina conceptele de expozitie cu vanzare, congres si festival muzical. Desi intrarea este permisa numai specialistilor din aceasta industrie, toata populatia Berlinului va putea observa ultimele tendinte din industrie puse in practica in numeroase concerte.
Festivalul Luminilor – Festivalul transforma Berlinul intr-o metropola stralucitoare, pentru aproximativ 2 saptamani. Peste 40 de obiective, piete si cladiri vor fi iluminate intr-un mod spectaculos, lumina raspandindu-se de la est la vest in tot Berlinul.
Art Forum Berlin – Este un targ international de arta contemporana, unde expun cei mai cunoscuti artisti din Germania, Europa, S.U.A, Asia si Australia.
Locatie prezentata de Agentia de Turism " Destinatii Europene
Construit pe ruinele unui fort maur numit Magerit, Madridul a devenit capitală în 1561