Localizare: Locatii Turistice Internationale /
Maroc /
Casablanca
LOCALIZARE
Casablanca se situeaza in estul Marocului, la Oceanul Atlantic. Cu o populatie de 3.1 milioane, este cel mai mare oras al Marocului si portul sau principal. Casablanca este, de asemenea cel mai mare oras din Maghreb si al saselea oras ca marime de pe intregul continent african.
DE CE SA VIZITAM?
Desi capitala politica a Marocului este Rabat , cele mai mari companii marocane si internationale isi au sediul in Casablanca, ce este, de altfel, si cea mai importanta zona industriala a tarii.
Portul Casablanca este considerat portul principal al Marocului si unul intre cele mai mari porturi artificiale ale lumii. Tot aici este si principala baza navala pentru Armata Regala Marocana.
DE NEUITAT…
Portul Casablanca – traficul desfasurat prin port este de 21,3 milioane de tone pe an, ceea ce inseamna aproximativ 38% din traficul national . Intinzandu-se pe 605 hectare si avand o lungime de 8 kilometri, portul poate cuprinde 35 de nave in acelasi timp.
Catedrala Sacré-Coeur – a fost construita in 1930 si si-a incetat functionarea in 1956, cand Marocul si-a recapatat independenta de la Franta,devenind din acel moment centru cultural
Casablanca Technopark – Este primul parc industrial al Marocului. Misiunea sa este de a accelera dezvoltarea industriei IT in Maroc. Este specializata in inginerie software si actiuni in domeniul IT.
Casablanca Twin Center - are doua structuri, Turnul de Vest si Turnul de Est, fiecare avand cate 28 de etaje.
Moscheea Hassan II – este cea de-a doua moschee din lume ca marime dupa cea din Mecca. Ea este ridicata pe o platforma plasata pe apele Oceanului Atlantic. Un detaliu unic in lume este faptul ca o parte a podelei moscheei este confectionata din sticla, oferind astfel inchinatorilor posibilitatea de a vedea sub ei apele oceanului. Inchinatorii care pot ingenunchia pe aceasta portiune, deasupra valurilor aflate in miscare sunt doar membrii familiei regale. O parte a tavanului moscheei este mobil, permitand, cu ocazia evenimentelor speciale, ca acesta sa se dea la o parte iar deasupra sa ramana cerul liber.
Cu o inaltime de 210 metri, minaretul Marii Moschei Hassan II ajunge a fi cel mai inalt edificiu din Maroc si cel mai inalt minaret din lume. Pe timpul noptii, un imens laser isi arunca lumina in directia orasului Mecca.
GASTRONOMIE
Bucataria marocana se remarca prin amestecurile de condimente si prin retetele exotice care combina carnea cu diverse fructe. Intrucat majoritatea marocanilor sunt musulmani, alcoolul si carnea de porc sunt interzise. In schimb, se consuma carne de miel, vita, pui, peste si chiar de camila.
Specialitati marocane
Cuscus – este cel mai cunoscut aliment marocan (sau nord-african) si denumeste niste paste in forma de bobite, obtinute din gris.
Bisteeya – specialitate marocana, din foi de aluat, intre care se adauga carne de porumbel, migdale, ou, scortisoara si zahar.
Tagine – se refera la supele din carne cu legume, fructe, masline si condimente (scortisoara, sofran, ghimbir, usturoi), fierte in vase traditionale din lut, care poarta acelasi nume.
Harira – este supa traditionala marocana, facuta din bucati mici de miel, legume, oua si suc de lamaie. Harira este consumata de obicei in timpul lunii Ramadan, cand musulmanii postesc de la rasaritul pana la apusul Soarelui.
Harissa - sos picant, care insoteste alte preparate, precum supele tagine sau harira.
Ceaiul marocan – este un ceai foarte dulce, care contine si frunze de menta si este servit la cina sau alaturi de prajituri.
SARBATORI TRADITIONALE
1 Muharram (prima luna din calendarul Islamic,considerata a fi cea mai “sfanta” luna dupa Ramadan) : Anul Nou Musulman
12 Rabi' al-awwal (a treia luna din calendarul musulman): Nasterea profetului Muhammad
1 Shawwal ( a zecea luna din calndarul musulman): Aid El Fitr (sfarsitul Ramadan-ului)
21 august: Ziua Regelui Mohammed al VI-lea, urcat pe tron in anul 1999
6 noiembrie: “Green March”: comemoreaza demonstratia in masa din noiembrie 1975 coordonata de guvernul marocan, pentru a forta Spania sa dea Marocului controversata provincie Sahara
18 noiembrie: Ziua proclamarii independentei
Locatie prezentata de Agentia de Turism " Destinatii Europene
Construit pe ruinele unui fort maur numit Magerit, Madridul a devenit capitală în 1561