Localizare: Locatii Turistice Uniunea Europeana /
Croatia /
Dubrovnik
LOCALIZARE
Dubrovnik este un port la Marea Adriatică în sudul extrem al CroaÅ£iei ÅŸi centrul judeÅ£ului Dubrovnik-Neretva. De asemenea, este una dintre cele mai cunoscute statiuni turistice ale Marii Mediterane, fiind numita si „Perla Adriaticiiâ€.
DE CE SA VIZITAM?
Dubrovnik-ul reprezinta o imbinare intre istorie si peisaj natural unic iar turistul ce viziteaza acest oras va fi fascinat atat de monumente, de atmosfera „incarcata†de istorie a orasului cat si de diversitatea peisajului si a activitatilor pe care le poate desfasura.
Din anul 1979 centrul istoric al orasului Dubrovnik a fost inclus in patrimoniul UNESCO.
Partea din Marea Adriatica ce apartine Croatiei este considerata ca fiind una dintre cele mai potrivite destinatii pentru scufundari, atragand numerosi pasionati ai sporturilor nautice in fiecare an. Faimosul oceanograf francez Jacques-Yves Cousteau spunea ca lumea subacvatica de langa Dubrovnik este una dintre cele mai frumoase pe care le-a vazut de-a lungul anilor in expeditiile sale.
DE NEUITAT...
Catedrala Dubrovnik – prima catedrala a fost construita intre secolele XII-XIV si a fost distrusa in marele cutremur din 1667. Cea de-a doua, cea din zilele noastre, a fost construita in locul sau in secolul al XVIII-lea.
Biserica St. Blaise (Crkva Svetog Vlaha) – biserica in stil baroc, construita intre anii 1705 si 1717 de arhitectul venetian M. Gropeli. In altarul bisericii se afla statuia de aur a Sf. Blaise (Sv. Vlaho) – patronul Dubrovnik-ului, tinand in mana un model al orasului din secolul XVI.
Columna lui Orlando – se afla in centrul pietei dintre Palatul Sponza si Biserica
St. Blaise. Simbolizeaza dorinta de libertate a Republicii Dubrovnik(Libertas).
Bell Tower – 35 de metri inaltime, datand din 1444, a fost daramat si reconstruit in 1928.
Palatul Sponza – reprezinta o combinatie armonioasa intre stilul gotic si cel
renascentist si este una din putinele cladiri care au rezistat cutremurului catastrofic din 1667
Rector's Palace – anterior Palatul Consiliului Major, cladirea este acum muzeu
dedicat istoriei orasului.
Zidurile Orasului – sunt printre cele mai bine intretinute din Europa. Au protejat independenta Republiciii Dubrovnik secole la rand. Inconjoara intregul Oras Vechi si au 1940 metri lungime si 25 de metri inaltime. Intregul complex de ziduri a fost construit intre secolele VIII- XVI, atat sectiunea interioara cat si cea exterioara.
GASTRONOMIE
In Istria si Dalmatia, bucataria are influente mediateraneene. Se folosesc in special uleiul de masline, ierburile, usturoiul, pestele. O masa traditionala in zona de coasta a Croatiei incepe cu un aperitiv rece, cu sunca afumata, branza de oaie si masline. La felul principal se serveste carne de miel, vitel sau capra sau peste cu legume.
Specialitatile dalmate cuprind in special pestele, crustaceii si molustele preparate prin diverse metode.
In restaurantele din Dubrovnik masa se incheie cu desertul tipic, rožata – o crema de caramel.
In Dubrovnik sunt mai mult de 60 de restaurante si taverne care ofera meniuri variate, din bucataria mediteraneana, continentala sau internationala. Cele mai multe restaurante se gasesc in partea veche a orasului.
SARBATORI TRADITIONALE
22 februarie – 4 martie - Carnavalul de la Dubrovnik – o traditie din secolul al XIV-lea
10 iulie-25 august - „Dubrovnik Summer Festival†este cel mai mare eveniment artistic din Croatia. Are loc in orasul vechi si cuprinde spectacole de opera, concerte de muzica clasica si piese de teatru. Traditia cere ca in fiecare an sa existe si o punere in scena a lui Hamlet. Evenimentul are loc in fiecare an din 1950 si atrage deopotriva artisti de renume si un numar impresionant de turisti. Deschiderea este spectaculoasa, cu artificii si muzica, toate pe niste scene amenajate in aer liber.
Festivalul de Film Dubrovnik – festival de film international ce are loc din mai 2003
Locatie prezentata de Agentia de Turism " Destinatii Europene
Construit pe ruinele unui fort maur numit Magerit, Madridul a devenit capitală în 1561