Localizare: Locatii Turistice Internationale /
Egipt /
Egipt
In Nord-Estul continentului negru, se afla una dintre cele mai frumoase tari de pe pamant. Brazdat de la un capat la altul de Nil, de aici si denumirea de "Darul Nilului" cum il numea Herodot, Egiptul are un farmec aparte. Religia politeista si zeii vechilor faraoni au ramas insa in umbra facand loc religiei musulmane si credintei intr-un singur Dumnezeu-Allah si in profetul Acestuia Mohamed. Acum populatia in marea ei majoritate e musulmana, insa in Egipt traiesc unii langa altii in pace crestini, evrei, musulmani. Egiptul se invecineaza si cu Israelul si detine o parte din peninsula Sinai. Mergand in Egipt, se poate vizita chiar muntele Sinai, locul in care Dumnezeu i-a vorbit lui Moise. Aceste locuri sunt incarcate de istorie si de cultura, si peste tot poti vedea ramasite ale celor mai importante momente din istoria umanitatii. Un alt loc de o deosebita importanta, este acela ca vizitand Egiptul puteti vedea pe langa toate minunile de mai inainte, si locul unde se presupune ca Dumnezeu a "rupt" in doua Marea Rosie pentru a inlesni fuga evreilor din robia egipteana.
Apropo de Marea Rosie, trebuie mentionat ca este o mare de-a dreptul minunata. Are cele mai frumoase lanturi de corali si mii de specii de pesti tropicali, in plus este calda aproape tot anul. Plajele hotelurilor au in marea lor majoritate nisip fin, rosiatic, iar statiunile sunt dispuse de-a lungul tarmului. In sudul Egiptului intalnim Luxorul si templele din jur precum Karnak, Valea Regilor, Valea Reginelor. In nord Cairo ne ofera privelistea splendida a piramidelor, iar in centrul tarii se afla Hurgada, El Gouna, Safaga si traversand golful Sinai gasim Sharm El Sheikh-ul.
Egiptul cucereste de asemenea prin antichitatile arhitectonice ce amintesc intr-un mod vizibil gloria unui mare imperiu de la inceputurile istoriei care i-a uimit atat pe greci cat si pe romani, si continua sa uimeasca generatii intregi.
Din legendele care povestesc despre Egipt putem afla multe lucruri interesante, spre exemplu cum au luat nastere zeii. se spune ca primul zeu care a creat ceilalti zei a fost Plath. El a facut totul din propiea substanta. Mai apoi zeii au patruns in corpurile lor vizibile, iar cea mai potrivita forma in care se poate materializa Zeul este, Faraonul- succesorul terestru al lui Osiris. Creatorul a fost primul Rege si el a transmis aceasta functie fiului si succesorului sau, primul Faraon. Faraonul supravegheaza ordinea lucrurilor si asigura stabilitatea cosmosului si a statului, prin urmare continuitatea vietii. Faraonul intrunea deci toate calitatile si virtutile, culminand cu cele de a fi nemuritor si atotputernic. Conceperea Piramidelor si-a avut originea in credinta desavarsita a egiptenilor in continuitatea vietii, in dainuirea puterii Faraonului.in mileniul al IV-lea, contactele cu civilizatia sumeriana au provocat o adevarata mutatie in cea egipteana. Au fost imprumutate arta de a zidi cu caramizi, tehnica construirii corabiilor, motive artistice aparand totodata, brusc, scrierea. Foarte repede insa civilizatia egipteana a elaborat un stil caracteristic, manifestat in toate creatiile sale. Construirea piramidelor reprezenta pentru Egiptenii religiosi un fel de reinnoire a sursei creatoare prezente in evenimentul originar. Ridicarea uriaselor blocuri sculptate aveau aceeasi menire ce incununa si amplifica simbolistica rligioasa: de a imortaliza evenimentele importante si de a relifa ritualuri, de a ilustra chipuri considerate reprezentari divine (faraoni, regi).
O reprezentare originala o are arhitectura, sculptura si pictura egipteana, toate regasindu-se in constructia piramidala si in mormintele egiptenilor. Aceste morminte se gaseau sub forma de mastrabale-la Sakara si la Meidum, sub forma de piramide ca cea a lui Keops, Kefren si Mykerinos. Motive arhitecturale se gasesc si in constructia templelor, care erau formate dintr-o curte interioara, o camera lupostala si un sanctuar.
Sculptura egipteana cuprindea statui ce redau faraoni si animale. Statuia lui Yeser a fost construita din calcar si este cea mai veche statuie in marime naturala din lume. Statuile de zei au fost construite din aur.
Convingerea religioasa a egiptenilor a fost alimentata si de revarsarile anuale ale Nilului, la intervale regulate de timp. Cand acesta inunda, egiptenii ridicau piramide, considerand revarsarea apelor un semn divin. Piramida avea o incarcatura spirituala, sufletul Faraonului urcand la cer pe o raza de soare.
Important de mentionat este faptul ca piramidele nu erau facute pentru frumusete. Egiptenii vorbeau doar despre placut, care echivala cu "ce-i place zeului". Iar zeului egiptean ii placea valorificarea credintei in viata vesnica. Gasim asadar la egipteni o indrazneata valorificare a mortii, moarte interpretata drept o transmutare exaltanta a existentei intrupate. Moartea desavarseste trecerea de la sfera neinsemnatului la cea a semnificativului. Mormantul este lacsul unde se implineste transfigurarea omului, caci mortul devine un " Akh", un " spirit transfigurat".
Dupa cum va puteti da seama exista multa traditie, multe locuri frumoase si mult mister de descoperit in Egipt, un loc in care uiti de tot ce erai inainte si incerci sa te adaptezi locului.
Locatie prezentata de Agentia de Turism " Armonia Voyages
Construit pe ruinele unui fort maur numit Magerit, Madridul a devenit capitală în 1561