Localizare: Locatii Turistice Romania /
Praid
În ce constă efectul terapeutic al Salinei din Praid?
Pe baza analizelor făcute până în prezent, argumentele ce susţin efectul terapeutic sunt următoarele:
Aerul subteran de un grad mare de puritate:
Lipsa alergenilor şi a afecţiunilor inhalatorice, care irită căile respiratorice este caracteristică atât microclimei peşterilor cât şi a orizonturilor de mină închise exploatării. În timp ce numărul particulelor care plutesc în aerul marilor oraşe, „numărul de germeni” depăşeşte chiar 1000db/cm3, în grotele subterane acesta poate fi uneori şi sub 100. La etajul tratamentelor balneare acesta se clatină între 180-270. Se găsesc aici şi anumite tipuri de ciuperci, dintre care unele pot fi folosite şi pentru producerea de antibiotice.
Umiditatea relativă ridicată a aerului
În astfel de condiţii, granulele de praf, microbii, polenul şi ciupercile se coagulează la suprafaţă pe sol şi pe pereţi, ca urmare a apei evaporate, pe de altă parte, aceşti aburi de apă lărgesc diametrul particulelor plutitoare, care, provenind din aerul inspirat, se alipesc încă pe mucoasa căilor respiratorii superioare. Pe parcursul inspiraţiilor aerul se încălzeşte, scade umiditatea relativă, şi astfel se poate încărca din nou cu aburi de apă. Pe parcursul expiraţiilor, din plămâni se elimină aer încărcat cu aburi de apă, şi acest proces duce la diluarea secreţiei bronhice vâscoase.
Componenţa favorabilă a condensării aburilor
Conform analizelor făute până în prezent, în condensarea aburilor din aerul peşterilor şi al minelor conţinutul de calciu este relativ ridicat, al cărui inhalare are un efect antiinflamatoric. Particulelor mărunte de sare din suspensia aflată în aerului salinei din Praid li se atribuie efecte benefice. Conţinutul ridicat de NaCl al aerului inspirat, atrage, datorită efectului osmotic al acestuia, lichidele din ţesuturi aflate pe peretele sistemului bronhitic. Pe lângă efectul osmotic, secreţia hipertonică are un efect stimulator asupra mucoasei bronhiilor, stimulează secreţia şi ajută la eliminarea flegmei.
Temperatura constantă a aerului
În general, în grotele subterane, la o distanţă mai mare de intrare, temperatura aerului rămâne constantă, cu o divergenţă de câteva zecimi de Co. Ca ordin de mărime corespunde aproximativ cu temperatura medie anuală la suprafaţă. Temperatura medie anuală în Salina Praid este de 16 grade Celsius. Factorul decisiv însă nu este valoarea temperaturii, ci mai degrabă caracterul ei constant.
Efectele adverse a temperaturii relative scăzute
Temperatura relativ scăzută din galeriile şi cămarele Salinei - asemenea aerosolurilor reci – au un efect stimulant asupra “receptoarelor tusogene“.
Viteza scăzută de circulaţie a aerului
Secţiunea transversală medie a complexului de grote din Salină se află între 240-250 m2, deci din cauza dimensiunilor grotei artificiale, organismul nu sesizează circulaţia de aer. Astfel nu provoacă senzaţia frigului. Viteza de circulaţie a aerului din Salină se măsoară între 0,2-0,3 m/s, şi este deasemenea independentă de relaţiile atmosferice ale suprafeţei.
Concentraţia mai ridicată de bioxid de carbon a aerului
Concentraţia mai ridicată a bioxidului de carbon (0,1-0,3%) sesizat în peşterile şi minele active stimulează centrul respiratoric, şi prin urmare, intensifică aerisirea plămânilor. În Salina Praid valorile concentraţiei de bioxid de carbon se modifică între 611-799 mg/m3, ceea ce sporeşte cu 1,0-1,5 litri cantitatea aerului inspirat pe minut, accelerând astfel ventilaţia pulmonară.
Ionizarea negativă ridicată (Numărul ioanelor mici este ridicat)
Conform măsurărilor făcute celmai recent, ionizarea negativă a aerului este în unele grote subterane extrem de mare, în comparaţie cu suprafaţa. Cea mai importantă componentă a radioactivităţii din Salină este izotopul Ra 222. La descompunerea acestuia se emit radiaţii gamma şi beta, în timp ce gradul de ionizare creşte. În cazul preponderenţei de ioane negative naturale, numărul crizelor astmatice şi intensitatea acestora scade.
Scade concentraţia de ozon a aerului
Lipsa concentraţiei de ozon din aerul Salinei semnifică un grad mare de puritate, privind acţiunea terapeutică, ajută la combaterea spasmelor muşchilor netezi. Concentraţia diminuată a substanţelor reducătoare se află în proporţie inversă cu gradul de puritate al aerului.
Scade valoarea PH-ului din aer (aciditatea)
Valoarea mai scăzută a PH-ului din aerul Salinei (aflată între 6,5 şi 6,9) contribuie la dezinfectarea acestuia, adică la micşorarea florei bacteriale.
Presiunea parţială a oxigenului este mare
În general presiunea din mine este mai mare (aproximativ cu 12-15 Hgmm), şi de aceea, presiunea parţială a oxigenului este mai mare cu 2,07% decât cea de la suprafaţă. Ca urmare directă, în timpul inhalării aerului din mină, aprovizionarea cu oxigen a organismului creşte cu 2%. La Praid, în josul Salinei presiunea atmosferică este de 734 Hgmm în octomrie şi de 726 Hgmm în iunie, deci se află în raport direct cu schimbările atmosferice din suprafaţă.
Rezultatele obţinute în Salina Praid arată, că tratamentul speleo-şi climatoterapeutic subteran pare o metodă simplă şi eficientă, contribuie la ameliorarea afecţiunilor căilor respiratorii, la restabilirea echilibrului sufletesc şi a tonusului sistemului nervos vegetativ.
Locatie prezentata de Agentia de Turism " Salt Zone
Construit pe ruinele unui fort maur numit Magerit, Madridul a devenit capitală în 1561