CONSTANŢA. Managerii unităţilor de cazare susţin că, dacă deschid hotelurile începând cu 1 mai, vor ajunge la faliment din cauza numărului mic de turişti din extrasezon.
Hotelierii de pe litoral acuză Ministerul Turismului, condus de Elena Udrea, că îi va aduce aproape de faliment din cauza noilor reglementări din domeniul turismului.
Principalul motiv de disensiune între hotelieri şi minister îl reprezintă hotărârea de guvern din data de 10 iunie 2009, prin care hotelierii sunt obligaţi să deschidă sezonul pe 1 mai şi să-l închidă pe 30 septembrie. În caz contrar, riscă amenzi cuprinse între 500 şi 50.000 de lei.
Boicotarea următorului sezon estival
Sâmbătă a avut loc la Mangalia o şedinţă a Comitetului Director al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), în cadrul căreia hotelierii şi-au spus nemulţumirile. Mai multe voci au propus ca hotelierii să boicoteze următorul sezon estival şi să nu deschidă unităţile pe 1 mai.
„Nu numai hotelierii trebuie să deschidă, ci toţi cei care într-o staţiune concură la bunul mers al turismului: terase, restaurante, cluburi, farmacii sau dispensare. Degeaba deschid eu hotelul dacă turistul nu are unde să se distreze”, explică situaţia Nicolae Bucovală, preşedintele Asociaţiei Patronale din Mamaia.
În plus, unii hotelieri consideră că hotărârea de guvern „încalcă flagrant prevederile constituţionale referitoare la dreptul de proprietate şi economie”.
„Vreţi ca turistul să iasă afară în şubă?”
Pe lângă toate acestea, hotelierii dau ca exemplu situaţia de anul acesta, când Elena Udrea a anunţat că de Paşte şi 1 Mai au fost 10.000 de turişti pe litoral. „Iar pe 3 mai am fost nevoiţi să închidem, şi până pe 1 iunie am plătit personalul, deşi nu aveam încasări”, susţin hotelierii, adaugând că unele unităţi sunt închise şi acum, deşi riscă amenzi usturătoare.
Managerul Hotelului Majestic din staţiunea Jupiter, Mirela Lăzărescu, consideră că subvenţionarea capetelor de sezon ar fi o soluţie.
“În prezent, gradul de ocupare în hotelul meu e de 20%, cu 40% mai puţin decât anul trecut. E foarte frumos să spui că sezonul se deschide de Paşte, dar nimeni nu vede că nu suntem la Marea Mediterană. Vreţi ca turistul să iasă afară în şubă?”, conchide Mirela Lăzărescu.
Se construieşte zi-lumină
O altă problemă a hotelierilor se referă la faptul că pe litoral nu se respectă legea prin care şantierele de construcţii intră în stand-by de pe 15 mai.
“În timp ce sudul litoralului abundă de verdeaţă şi curăţenie, Mamaia arată ca un cartier al Constanţei. Se construieşte în neştire. Turiştii fac plajă într-un zgomot asurzitor şi în praf”, spune Dragoş Răducan, secretarul FPTR.
Spre exemplu, pe plaja de lângă Hotelul Rex, de 5 stele, muncitorii lucrează de zor la un bloc de locuinţe cu 416 apartamente.
Fără toalete sau duşuri
Mai mult decât atât, turiştii care vin acum la mare au parte de plaje fără toalete ecologice, duşuri sau beach baruri. Asta pentru că hotelierii care le-au inchiriat recent nu au primit de la primărie autorizaţiile provizorii de construcţie. „În aceste condiţii, nici nu se mai pune problema obţinerii certificatului Blue Flag”, adaugă dezamăgit secretarul FPTR, Dragoş Răducan.
O altă problemă care va ajunge la ministrul Elena Udrea, odată cu memoriul FPTR, se referă şi la faptul că nu există chartere din Europa spre Constanţa. Toate se opresc în Bulgaria, iar turiştii străini nu mai vin până la noi pe litoral.
REACŢIE
Ministerul a impus doar sancţiunile
Consilierul ministrului turismului, Luminiţa Kohalmi, ne-a explicat că nu Elena Udrea a decis durata sezonului estival. “Propunerea era de mult legiferată, ministrul a venit doar cu sancţiunile care se aplică în caz de nerespectare”, a spus Kohalmi. Consiliera a mai precizat că ministrul Elena Udrea a fost aproape în fiecare weekend pe litoral şi că nu înţelege de ce hotelierii nu i-au spus până acum nemulţumirile lor. Luminiţa Kohalmi a adus în discuţie şi viitoare lege a turismului. „Până în toamnă, când va fi aprobată de parlament, va fi supusă dezbaterii publice. În acest interval, îşi pot prezenta punctele de vedere”, a conchis Kohalmi.
Sursa EVZ
Construit pe ruinele unui fort maur numit Magerit, Madridul a devenit capitală în 1561