Afacerile agenţiilor de turism au crescut, în 2007, ca efect al majorƒrii puternice a vânzƒrilor de excursii externe Ÿi de bilete de avion. Tour-operatorii autohtoni au realizat, în 2007, o cifrƒ de afaceri cumulatƒ de peste 700 de milioane de euro, reprezentând o creŸtere de pânƒ la 15% faţƒ de anul anterior, potrivit estimƒrilor Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).
Litoralul, PaŸtele Ÿi sƒrbƒtorile de iarnƒ aduc cei mai mulţi bani în buzunarele tour-operatorilor. În structura încasƒrilor, cea mai mare pondere o au vânzƒrile de vacanţe externe Ÿi cele de bilete de avion, în vreme ce pachetele de servicii pentru destinaţiile interne continuƒ sƒ aibƒ o contribuţie modestƒ.
Primii zece mari tour-operatori au realizat împreunƒ vânzƒri de 300 de milioane de euro. De exemplu, Happy Tour estimeazƒ, pentru acest an, o cifrƒ de afaceri de 40 de milioane de euro, în timp ce Paralela 45 mizeazƒ pe venituri de 35 de milioane de euro. „Unele agenţii Ÿi-au crescut afacerile cu 15% anul acesta. Numai din ticketing, agenţiile de turism membre ale ANAT (750 de firme, n.red.) au rulat 300 de milioane de euro“, declarƒ pentru Capital Traian Bƒdulescu, consilier de presƒ al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism. Potrivit acestuia, segmentul de ticketing a crescut în 2007 cu 10% comparativ cu anul precedent.Pe de altƒ parte, numƒrul de locuri în cursele aeriene de tip charter a crescut anul acesta cu 50%, iar perioada sƒrbƒtorilor de iarnƒ va aduce un nou record al rezervƒrilor pe acest segment.
În 2007, vânzƒrile de excursii în strƒinƒtate au crescut cu 25%, evoluţie explicatƒ de reprezentanţii agenţiilor de turism prin intrarea României în Uniunea Europeanƒ. Plecƒrile vizitatorilor români în strƒinƒtate, înregistrate la punctele de frontierƒ, au fost în primele zece luni ale anului în numƒr de 9,364 milioane, în creŸtere cu 24,6% comparativ cu perioada corespunzƒtoare din anul precedent. Mijloacele de transport rutiere au fost cele mai utilizate de turiŸtii români pentru plecƒrile în strƒinƒtate: 84,5% din total. Potrivit datelor BNR, factura aferentƒ serviciilor de turism externe s-a ridicat, în primele nouƒ luni, la 799 de milioane de euro, cu aproape 100 de milioane de euro peste cea din perioada similarƒ a anului trecut.
Majoritatea românilor care au contractat sejururi în Europa în perioada verii au ales Turcia, Bulgaria Ÿi Spania. În plus, pe parcursul acestui an, agenţiile Ÿi-au majorat vânzƒrile de pachete turistice pentru destinaţii îndepƒrtate, practicând preţuri de peste 1.000 de euro pe sejur. Tour-operatorii au vândut peste 5.000 de astfel de concedii numai pentru Revelion, precum Ÿi peste 1.000 de pachete turistice pentru destinaţii exotice, precum Seychelles, Mauritius sau Bali. ži vânzarea de bilete pentru petrecerea vacanţelor în ţarƒ a înregistrat o majorare de 15%. Pentru iarna 2007-2008, reprezentanţii agenţiilor previzioneazƒ, la acest capitol, încasƒri de peste 57 de milioane de euro.
Destinaţia România nu este la mare cƒutare
Deloc surprinzƒtor, sosirile turiŸtilor strƒini în România nu au contribuit prea mult la încasƒrile agenţiilor de turism în 2007. Conform Institutului Naţional de Statisticƒ, intrƒrile vizitatorilor strƒini în România, înregistrate la punctele de frontierƒ în perioada ianuarie – octombrie 2007, au fost în numƒr de 6,443 milioane, în creŸtere cu 28% faţƒ de perioada corespunzƒtoare din anul precedent.
DeŸi se observƒ o majorare, aceasta nu se datoreazƒ turiŸtilor strƒini dornici sƒ viziteze ţara, ci oamenilor de afaceri care cƒlƒtoresc în România în interes de serviciu. O mare parte din investiţiile strƒine provin din statele Uniunii Europene. Astfel, numai din ţƒrile membre s-au înregistrat 62,1% din totalul sosirilor de vizitatori strƒini în România.
De asemenea, Ÿi românii stabiliţi în afara graniţelor ţƒrii Ÿi care vin sƒ îŸi viziteze rudele sunt înregistraţi ca „vizitatori strƒini“. „TuriŸtii strƒini vor contribui la creŸterea veniturilor operatorilor din domeniu abia dupƒ 2009“, conchide Traian Bƒdulescu.
Ne place în Europa
25% atât este creŸterea numƒrului excursiilor în strƒinƒtate contractate de cƒtre români. Anul acesta peste 120.000 de români au decis sƒ-Ÿi petreacƒ concediile în afara ţƒrii.
Sursa Capital
Construit pe ruinele unui fort maur numit Magerit, Madridul a devenit capitală în 1561