40 de firme promoveaza in acest an regiunile turistice din Romania, la targul ITB de la Berlin. In prima zi a evenimentului, in prezenta secretarului de stat in Ministerul Turismului, Sorin Munteanu, a fost semnat un contract important pentru viitorul bransei turistice din Romania.
Este vorba despre o intelegere de promovare reciproca intre Air Berlin - a doua companie aeriana ca numar de pasageri din Germania - si asociatia romaneasca „Litoral“, de dezvoltare a turismului. Air Berlin va transporta asadar clientii celui mai mare tour operator din Republica Federala, TUI, care a reintrodus in cataloagele sale destinatiile turistice romanesti, dupa o absenta de trei ani.
TotuÅŸi, investitorii strÄÆ’ini întârzie
Detlev Höhne, managerul TUI pentru Maroc, Romania si Bulgaria, ramane insa sceptic in ceea ce priveste progresul bransei turistice romanesti. In timp ce turismul s-a dezvoltat semnificativ in Bulgaria in ultimii ani, Romania nu prea atrage investitori straini, a declarat Höhne pentru Deutsche Welle.
„Bulgaria a facut progrese semnificative in urma procesului de privatizare, dar Romania din pacate nu reuseste sa atraga investitori straini. Ma refer aici si la lanturile hoteliere internationale, care lipsesc in Romania. In ceea ce priveste dezvoltarea turistica, Romania este cu 7-8 ani in urma Bulgariei“, a adaugat Höhne.
Å¢arÄÆ’ frumoasÄÆ’, dar pentru cine?
Romania are toate conditiile naturale necesare unei destinatii turistice de succes, considera TUI. Din pacate insa: „In Romania se gaseste tot ceea ce ar putea sa-l intereseze pe un turist din alta tara. Pentru germani, in special, sunt atractive orasele din Transilvania - Sibiu, Brasov - care arata absolut minunat. Culturala Europeana, iar Romania nu s-a folosit indeajuns din pacate nici macar de un astfel de eveniment pentru a-si promova oferta turistica. Ne-am fi dorit mai multa activitate in 2007 din acest punct de vedere“, spune Höhne.
Peisaje exotice impresionante sau palmieri artificiali ÅŸi ritmuri de manele?
Cum poate face fata litoralul romanesc concurentei acerbe cu alte tari, chiar si din zonele vecine din sud-estul Europei? De ce ar alege turistul strain o plaja care bubuie de un amalgam de muzici si de galagie, pe care diversi negustori deranjeaza frecvent, cu o mare de cele mai multe ori murdara si toate acestea la preturi nejustificat de mari, cand oferta perfecta din Muntenegru, Croatia sau Bulgaria se afla la numai cateva ore distanta?
Coasta Adriaticii poate fi comparata fara nici o exagerare cu peisajele din Africa de Sud iar serviciile turistice sunt impecabile. Oferta culturala din Croatia si Muntenegru - care include cladiri aproape intacte de pe timpurile romanilor sau biserici si cetati situate pe malul marii si construite in perioada imperiului venetian - este de asemenea greu de egalat.
Detlev Höhne a mai gasit un dezavantaj de partea Romaniei: „Colaborarea este dificila, pentru ca sezonul incepe in Romania abia in iunie. Oferta noastra de vara, programul „Sunny Beach“, este cu 3-4 saptamani mai scurta pentru destinatia Romania decat pentru statiunile din Bulgaria. Aceasta perioada de 3 luni si ceva este mult prea scurta pentru a atrage investitori straini, care sunt interesati sa-si deruleze afecerile pe intreg parcursul anului sau cel putin pe perioade de sase luni. Din pacate, asa ceva nu e posibil pe litoralul romanesc“, a adugat managerul TUI, responsabil pentru Maroc, Romania si Bulgaria.
Sursa Deutsche Welle
Construit pe ruinele unui fort maur numit Magerit, Madridul a devenit capitală în 1561