O data pe an, italienii din regiunea Piemont o iau razna . In ultimele 3 zile ale Carnavalului de la Ivrea, are loc celebra bataie cu portocale, la care foarte multi amatori iau parte. Cei, aproximativ 6.000 de participanti sunt impartiti in noua echipe si arunca unii in altii cu tone de citrice.
Spectatorii sunt sfatuiti sa poarte pe cap ceva rosu, pentru a putea fi deosebiti de combatanti si a nu fi tinta atacurilor. Desi mi-e greu totusi sa cred ca sunt si spectatori acolo. Ori te bati, ori nu stai prin preajma, pentru ca e imposibil sa nu fii improscat cu suc sau pulpa de portocala. Asta in cel mai bun caz.
Ieri, in prima zi a “bataliei”, aproape 180 de oameni au fost tratati pentru rani usoare, conform spuselor unui reprezentant al Crucii Rosii. Insa se poate si mai rau. Anul trecut 5 oameni au fost internati in spital in urma festivalului insa asta nu-i sperie pe localnici sau pe turisti.
Originea carnavalului este explicata prin doua legende. Conform primei, oamenii saraci, taranii din Evul Mediu aruncau boabe de fasole pe strazi, in semn de protest fata de conducerea feudala. In secolul XIX, boabele au fost inlocuite cu portocale. Cea de-a doua legenda e mult mai sangeroasa. Se pare ca o tanara, Violetta, ce a devenit si simbolul Carnavalului de la Ivrea, a fost obligata de legile feudale sa-si petreaca noaptea nuntii cu un nobil local. Pentru a-si salva onoarea, ea il decapiteaza pe nobil si incepe o revolta populara.
Oricare ar fi originile, evenimentul e unul foarte popular in Italia si nu numai, sute de turisti din toata lumea participand anual la bataia cu portocale. Oricum, parca mai bine e “La Tomatina” – batalia traditionala cu rosii din Spania. Macar acolo rosiile sunt coapte si moi iar impactul nu mai e asa de puternic .
httpv://www.youtube.com/watch?v=HiXi7HU3CUw