Luna ianuarie 2010 a marcat un record negativ pentru hotelurile din capitala, atat la capitolul grad de ocupare cat si la tariful mediu. Astfel, pentru prima data dupa 1989, gradul mediu de ocupare al hotelurilor bucurestene a scazut sub 30%, nivel critic pentru supravietuirea acestora. Secretarul general al Federaţiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR) a declarat pentru Mediafax ca acest fenomen a inceput din decembrie 2009 si s-a amplificat in ianuarie. La un astfel de nivel al gradului de ocupare, hotelurile se confrunta cu mari dificultati in a-si achita datoriile, a-si plati facturile la utilitati si a-si remunera angajatii.
Dar asta nu e singura problema. Nici la capitolul tarife unitatile hoteliere nu o duc mai bine. In luna ianuarie 2010 tarifele au scazut cu 25% – 30% fata de aceeasi luna a anului trecut, hoteluri de 5 stele ajungand sa vanda camera la tariful practicat in anii trecuti de hotelurile de 3 stele.
De aceea, o parte dintre unitatile hoteliere si-au inchis etaje intregi, altele au disponibilizat sau au trimis in somaj tehnic o parte dintre angajati. Potrivit secretarului general al FIHR, in ultimele 2 luni peste 30% din totalul camerelor existente in hotelurile din Capitala au intrat in conservare!
Printre solutiile pe care le au la dispozitie hotelurile se numara si cea aleasa de fratii Negoita, proprietarii celui mai mare hotel din Romania, Rin Grand Hotel. Dupa ce in vara au trecut aproape 300 din cele 1.400 de camere in conservare, spre sfarsitul anului au hotarat transformarea a 250 de camere ale hotelului in spatii pentru birouri, preferand astfel veniturile mici dar sigure din chirii in detrimentul celor mai mari dar fluctuante din activitatea hoteliera.