Cand ai 6000 de insule si o istorie seculara plina de victorii nu poti fi o natiune obisnuita. E clar ca ADN-ul tau gazduieste o putere deosebita dar din pacate pentru ei chiar si cea a autodistrugerii. Criza din Grecia are o groaza de cauze despre care putem citi peste tot insa situatia noastra si a lor este mult diferita.
In Grecia orice cetatean de pe strada cu care vrei sau nu vrei sa vorbesti tot gaseste 2 – 3000 eur prin buzunare sau daca nu cu siguranta si i-a pus undeva bine pe acasa dar nu in banci. Cand mergi la o terasa sau la un restaurant si ceri nota de plata ti se estimeaza si platesti fara a primi chitanta sau ceva de genul acesta
Fiecare grec are cel puţin trei carduri de credit şi un autoturism pe care şi le-au achiziţionat chiar dacă veniturile nu le permiteau.
Astăzi, drogaţii îşi injectează heroină chiar faţa hotelurilor din buricul Atenei, sub ochii poliţiştilor care dirijează circulaţia, tinerii organizează proteste şi visează la o revoluţie, iar cei care s-au îndatorat peste măsură aşteaptă o porţie de mâncare de la cantina socială.
În cartierul Sofocleos, unde drogaţii, imigranţii şi bătrânii fără adăpost primesc trei mese pe zi de la guvernul elen şi biserica ortodoxă din Grecia rândurile se îngroaşa în fiecare zi.
Sa nu mai spunem despre lenea proverbiala
Dar noi ? Noi o ducem cumva mai bine ? Multa lume spune ca nu poti compara situatia din Grecia si situatia de la noi si sunt de acord cu ei : la noi e mult mai rau, lume mult mai saraca, spiritul de lupta mult mai mic si rezistenta la chinuri muuult mai mare.
Si cand s-a pus problema sa vanda cateva dintre insulele lor pentru a obtine bani de la UE cel mai mare ziar din Grecia avea pe prima pagina pe Venus din Milo cu un deget in sus , indreptat spre Europa. Cum care, cel mijlociu evident !!
Interesanta sinteza. E ciudat cum Criza a scos la lumina, in toate tarile, cele mai mari greseli ale populatiei. Nu cred ca merita sa ne comparam cu grecii, mai bine sau mai rau tot pe acolo suntem. Mai bine sa ne comparam cu Germania sau alte tari care trec mult mai “elegant” prin Criza Oricum, in ciuda defectelor, imi pare rau pentru Grecia!
Criza elenă, în cifre comparate cu România
236,5 miliarde de euro este PIB-ul Greciei.266,3 miliarde de euro este datoria publică a Greciei, reprezentând 120% din PIB.
30 miliarde de euro este deficitul bugetar al Greciei.681 de euro este salariul minim lunar al unui grec.
126 miliarde de euro este PIB-ul României.27,5 miliarde de euro este datoria publică a României reprezentând 21,8% din PIB.9,2 miliarde de euro este deficitul bugetar al României.136 de euro este salariul minim lunar al unui român.
De aici retin diferenta de 681 – 136
Pai da, la greci se fac imprumuturi sa se dea la oameni, la noi se ia de la oameni. In plus oricum cred ca o mare parte a economiei romane e sustinuta de oamenii care muncesc in strainatate si trimit bani acasa. Fara ei sigur eram intr-o situatie mult mai naspa decat Grecia.