Localizare: Locatii Turistice Uniunea Europeana /
Italia /
Roma
LOCALIZARE
Roma are o populaţie de 2.923.000 persoane. Este capitala regiunii Lazio şi a Provinciei Roma.
Situat pe malul fluviului Tibru, oraşul are o istorie îndelungată fiind de-a lungul secolelor capitala Republicii Romane, a Imperiului Roman, a Bisericii Romano-Catolice şi a Italiei moderne.
DE CE SA VIZITAM?
Roma este un important centru turistic. Printre monumentele cele mai faimoase se numară Colosseumul şi Columna lui Traian. În Roma se află şi Cetatea Vaticanului. Centrul istoric al Romei este inclus in patrimoniul UNESCO.
DE NEUITAT...
Colosseumul - ramane cea mai vestita si mai mare arena construita vreodata de catre romani.. Avand, initial, o capacitate de 50.000 de spectatori, Colosseumul era folosit pentru a gazdui luptele cu gladiatori si spectacolele publice. A ramas functional timp de aproape 500 de ani, ultimele jocuri fiind tinute acolo in secolul al VI-lea.
Pantheonul – are aceasta denumire datorita faptului ca a fost dedicat celor sapte divinitati planetare, de unde numele grec Pantheon - "al tuturor zeilor". Cu proportiile sale absolut perfecte, Pantheonul era considerat in antichitate drept "Miracolul Romei".
Forumul Roman – este mai putin aglomerat decat Colosseumul dar, din perspectiva istorica, mult mai interesant deoarece reprezenta centrul politic, legal si religios al intregului Imperiu Roman
Castelul Sant’Angelo – probabil cea mai fascinanta cladire a Romei; inceput in timpul imparatului Hadrian, castelul a fost, pana in 1870, inchisoare dupa care a fost transformat in muzeu. Face parte din patrimoniul UNESCO.
Vaticanul – pe langa faptul ca este centrul Bisericii Catolice, este si un stat independent guvernat de catre Papa; cuprinde Piata San Pietro, Via di Porta Angelica, Piata Risorgimento, Via San Giovanni in Laternao si Santa Maria Maggiore, Campo dei Fiori, edificiile Lateranului si Castelul Gandolfo.
Muzeele Vaticanului – cuprind si Capela Sixtina, renumita pentru frescele lui Michelangelo
Piazza Navona – este una dintre cele mai celebre si mai frumoase piete din Roma. Intinsa, plina de terase si artisti care picteaza in aer liber, Piazza Navona are nu mai putin de trei fantani. Cea mai mare este Fontana dei Quattro Fiumi (Fantana celor patru fluvii). Fiecare din cele patru statuete ce decoreaza acest moment reprezinta cate un fluviu de pe continente diferite: Nilul, Gangele, Dunarea si Amazonul.
Basilica di San Pietro – In acest loc se gaseste circul lui Nero unde apostolul Petru a cazut ca si martir al crestinismului; completata in anul 349 catedrala este bogat decorata cu mozaicuri, fresce si opere de arta.
Fontana di Trevi – a fost construita de arhitectul Salvi in 1735 si terminata in 1762. Aceasta fantana este un exemplu perfect de stil rococo cu efecte dramatice - creaturi acvatice de marmura, dominate de un impresionant Oceanus. Se spune ca trebuie sa arunci un banut in fantana ca sa fii sigur ca te vei intoarce la Roma si ca dorintele puse la aruncarea banutului se indeplinesc.
Boca della Verita – “Gura Adevarului” – este o masca din piatra reprezantand o divinitate fluviala. Legenda spune ca cine minte si isi introduce mana in deschizatura gurii si-o va pierde. Discul de piatra se gaseste la intrarea in biserica Santa Maria in Cosmedin.
GASTRONOMIE
Bucataria italiana este una dintre cele mai renumite la nivel mondial si se caracterizeaza printr-o mare varietate a produselor utilizate, cat si printr-o mare diversitate regionala. Pastele, pizza si diferitele tipuri de risotto sunt astazi consumate in intreaga lume, dar bucataria italiana este in realitate mult mai variata.
Pastele – tortellini (in forma de inel), tagliatelle (in forma de panglica) si lasagna verde (varianta de lasagna la care se adauga spanac).
Parmigiano Reggiano este un tip de cascaval italian, apreciat in toata lumea si cunoscut la noi sub numele de parmezan.
Pesto – sosul italian celebru, preparat in restaurantele din toata lumea, a fost creat in regiunea Liguria. Pesto contine ca ingrediente esentiale busuioc, usturoi, parmezan, branza de oi si ulei de masline.
Risotto - specialitate italiana, preferata in special in nordul si centrul tarii. Consta in utilizarea unui anumit tip de orez, calit in ulei sau unt si apoi fiert prin adaugarea succesiva de cantitati mici de apa fierbinte. Orezul poate fi utilizat intr-o varietate de retete, gatit cu fructe de mare sau legume, la care se adauga smantana si condimente, printre care celebrul sofran.
Risotto este un aliment de baza in bucataria milaneza, unde este si cel mai bine preparat (faimosul “risotto alla Milanese”). Milano este renumit si pentru panettone – un fel de cozonac foarte pufos, plin cu stafide si fructe confiate. Panettone este in prezent popular in toata Italia si este consumat in special de Craciun.
Pizza – reteta de origine napolitana, pizza este astazi prezenta in toate tarile, fiind unul dintre simbolurile mondializarii. Pizza autentica napolitana contine mozzarella, ardei gras, ceapa, carnati, ansoa si sos de tomate si este iubita pretutindeni.
Gnocchi – asemanatoare unor chiftelute, facute dintr-un amestec de faina de grau si cartofi, fierti in apa sarata si la care se adauga branza.
Lasagna – specialitate italiana, compusa din straturi succesive de paste, branza si sos. Tipul de branza variaza in functie de reteta: mozzarella sau parmezan.
SARBATORI TRADITIONALE
25 Aprilie – Ziua Independentei
Mai – Turneul de Tenis de la Roma
Iunie – septembrie – Estate Romana
29 Iunie – Sf. Petru: sarbatoarea nationala. Ceremonii solemne sunt tinute in Basilica Sf. Petru si in toate celelalte biserici din tara
Iunie - Festivalul Florilor
Septembrie – Notte Bianca: o noapte de distractie non-stop cu magazine, baruri, restaurante si cafenele deschise, concerte si spectacole in toata capitala italiana
Octombrie – Festivalul de film de la Roma
Locatie prezentata de Agentia de Turism " Destinatii Europene
Construit pe ruinele unui fort maur numit Magerit, Madridul a devenit capitală în 1561